Ciasto rabarbarowe z migdałową kruszonką
Przyzwoite, bezproblemowe ciasto. Osobiście wolę bardziej "wilgotne" ciasta, ale reszcie rodziny bardzo smakowało. Mnie najbardziej przypadła do gustu ta kruszonka ;)
Przepis od koleżanki, trochę zmodyfikowany:
CIASTO Z RABARBAREM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
- 2/3 kostki miękkiego masła,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki płatków migdałowych,
- kilka łodyg rabarbaru (około 5, zależnie od wielkości)
kruszonka:
- 1/3 kostki miękkiego masła,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- pół szklanki płatków migdałowych,
- pół szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać płatki migdałowe i wymieszać. Ciasto przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25-30 minut.
W tym czasie zrobić kruszonkę, zagniatając ze sobą wszystkie składniki. Posypać ciasto i piec jeszcze 15-20 minut (w sumie ciasto powinno się piec jakieś 45-50 minut).
10 komentarze
Ciasta rabarbarowe sa pyszne! Twoje też tak wygląda i jeszcze ta kruszonka, mniam:)
OdpowiedzUsuńubóstwiam wszelkie kruszonki! bosko!
OdpowiedzUsuńJa tez z ciast najbardziej lubie kruszonke :))) Zostal moze jeszcze kawaleczek dla mnie?
OdpowiedzUsuńMnie też kruszonka przypadłaby najbardziej do gustu:)
OdpowiedzUsuńKruszonka po protu świetna!
OdpowiedzUsuńkwaśny rabarbar i słodka kruszonka to dla mnie jedno z najpyszniejszych połączeń.
OdpowiedzUsuń:) mniam. chętnie wykorzystam i zrobię w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńPRóbuję znaleźć na stronie adres mailowy - ale nie mogę, jak również formularza kontaktowego - może wkleję Ci moją prośbę tutaj - jeśli uznasz, że lepiej ją usunąć, bardzo proszę.
Witam
Kilka dni temu stworzyliśmy stronę internetową - tematem głównym naszej strony jest żółty i
biały ser, czyli to, co wytwarzamy. Ze zrozumiałych względów promujemy nasze produkty.
Jednak nie z powodu chęci promocji tychże piszę do Ciebie tego maila.
Przygotowując stronę zależało mi na tym, by była ona przyjazna, ciepła i zachęcająca - by
informacje na niej zawarte były dla użytkowników przydatne lub przynajmniej
interesujące. Jest to ważne nie tylko ze względów wizerunkowych - zależy nam na tym,
żeby nikogo do sera nie zniechęcać. To w końcu jeden z fajniejszych składników w kuchni.
Ponieważ tworzysz blog kulinarny, jesteś dla nas szczególnym ekspertem, którego chcielibyśmy
prosić o opinię naszej pracy. Jest to istotne szczególnie dla mnie - sama uwielbiam gotować i
wiem jak osoby ceniące sobie świat kuchni i jego bogactwo przykładają wagę do tego co
gotują i jak. Chciałabym dowiedzieć się co Ci się w niej podoba, co mniej, czy jest coś co
jeszcze mogłoby się pojawić na stronie, co jest jej mocną, a co słabszą stroną wartą
dopracowania. Będzie mi niezmiernie przyjemnie jeśli pokusisz
się o taką opinię. Opinię kulinarnego specjalisty, ceniącego sobie drobne
przyjemności i chętnie wykorzystującego sieć jako źródło informacji.
Przyznam, że równie interesująca byłaby opinia Twoich czytelników, gdybyś podzieliła się z nimi swoimi spostrzeżeniami.
to ta strona:
www.krolestwosera.com
Z góry dziękuję za pomoc.
Ania Moderska
Ta kruszonka zachęca do wypróbowania przepisu :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :) Gratuluję zajęcia trzeciego miejsca w konkursie kulinarnym. Na moim blogu można zobaczyć szczegółową listę wraz z głosami i zdjęcia nagród :)
OdpowiedzUsuńProszę o sprawdzenie poczty e - mail :)
Pozdrawiam serdecznie Mariusz
Migdałowa kruszonka i ciasto rabarbarowe. Duet idealny, któremu nikt się nie oprze.
OdpowiedzUsuń