Kwadraciki dyniowe
Jak pogodzić chęć poprawienia figury przed wakacjami z przemożną ochotą na słodycze? No, właściwie to chyba się nie da. Można jednak próbować zagłuszać wyrzuty sumienia ciastem, które bazuje na razowej mące, płatkach owsianych i dyni, za to bez dodatku tłuszczu. Naprawdę, wyszły nadspodziewanie dobre. Komuś, kto lubi miękkie, "gnieciuchowate" ciasta, dynię i nie przeszkadzają mu "farfocle" (czyt. wiórki kokosowe i płatki), na pewno przypadnie do gustu :)
Przepis znalazłam u Arabeski i leciutko go zmodyfikowałam.
Do ciasta użyłam puree z pieczonej dyni, które zrobiłam jesienią i zamroziłam :)
KWADRACIKI DYNIOWE
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- 2/3 szklanki cukru (dałam brązowy),
- 1 duże jajko,
- 400 g puree dyniowego,
- pół szklanki musu jabłkowego,
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych + 1 łyżka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 płaska łyżeczka mielonych goździków,
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka miodu
Wymieszać razem cukier, jajko, mus jabłkowy i puree z dyni. Dodać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, orzechy i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 25 x 30 cm) i równo rozsmarować. Piec w temp. 180 stopni przez około 35 minut.
Ciepłe ciasto posmarować lekko miodem, posypać pozostałą łyżką wiórków. Po całkowitym ostudzeniu pokroić na kwadraty.
9 komentarze
brakuje mi dyni. jej cudownego smaku i koloru. ale czekam cierpliwie na sezon, czasu jeszcze wiele.
OdpowiedzUsuńprzez te goździki w nich, nawet teraz zjadłabym kilka takich kwadracików!
OdpowiedzUsuńMoja dynia skończyła się w styczniu....
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :)
Mmm.. mniam!
OdpowiedzUsuńW tym cieście jest wszystko co lubię :)
Bardzo apetyczne kwadraciki:)
OdpowiedzUsuńasieja, Joanno, ja wciąż mam jej zapasy w zamrażarce ;) więc zanim zacznie się dyniowy sezon, pojawi się tu jeszcze kilka przepisów ;)
OdpowiedzUsuńMy, ja też przepadam za goździkami.
doroto, dziękuję.
edysiu, ja też to sobie powiedziałam, gdy znalazłam ten przepis u Arabeski ;)
wiosenko, cieszę się, że Ci się podobają :)
Alez urocze! Szkoda, ze nie mam juz dyni :/
OdpowiedzUsuńAle to nic, bedzie jak znalazl na przyszly sezon ;)
Pozdrawiam serdezcnie!
Czy to ciasto nadaje sie do mrozenia?
OdpowiedzUsuńDrogi anonimie, niestety nie wiem - nie mroziłam.
OdpowiedzUsuń