Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kapusta pekińska smażona z miodem

By 22:55 , ,

To ostatni przepis, który dołączam do akcji "Kuchnia chińska". Ostatnio nie mam zbyt dużo czasu, więc okazji niestety nie było, by wypróbować wszystkie dania, które chciałam. Ale na nie też przyjdzie kiedyś pora ;)
Tymczasem dziś machnęłam w trymiga kapustę pekińską smażoną z miodem. Połączenie smaków nietypowe, taki słodko-pikantny, miodowo-imbirowo-sezamowy. Mi ten mariaż smakował :)




KAPUSTA PEKIŃSKA SMAŻONA Z MIODEM 
(4 porcje)
  • 450g kapusty pekińskiej,
  • 1cm świeżego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry (nie miałam, zastąpiłam białym, wytrawnym winem),
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka klarownego miodu (najlepiej akacjowego),
  • 3 łyżki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego),
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 łyżeczki ziarna sezamowego,
  • skórka pomarańczowa do przybrania,
  • 1 łyżka oleju do smażenia

W woku rozgrzać olej, wrzucić starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), i smażyć przez pół minuty, mieszając i uważając, żeby nie przypalić czosnku. Dodać posiekaną kapustę pekińską, wino, sos sojowy, miód i sok pomarańczowy. Wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać olej sezamowy, posypać ziarnem sezamowym i od razu podawać, przybrane skórką pomarańczową – jako sałatkę na ciepło albo wegetariańską przekąskę.


 
(przepis z książeczki "Kuchnia chińska" z serii "Z kuchennej półeczki")


Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. zastąpiłam sos sojowy jasny sojowym ciemnym, generalnie wyszla zupa, dziwny smak, gorzkawy, jakby czegos brakowało

    OdpowiedzUsuń