Ciasto marchewkowe
Pierwsze ciasto marchewkowe, jakie miałam okazję zrobić :) Jest absolutnie rewelacyjne! Wilgotne, a jednocześnie puszyste, z dodatkiem ananasa, orzechów i kokosu, a na dodatek przełożone pyszną serkową masą.
Pierwszy raz zrobiłam go ponad miesiąc temu. Tego samego dnia do mojej siostry wpadli z niezapowiedzianą wizytą koledzy. Zostali poczęstowani tymże ciastem i nie mogli się nadziwić – nigdy wcześniej nie słyszeli o marchewkowym cieście (ale powiedzmy sobie szczerze – przeciętny piętnastolatek ma o kuchni takie pojęcie jak kura o astronomii...). Jednak posmakowało im do tego stopnia, że gdy w ich klasie zorganizowano wielkanocne spotkanie (tzw. "jajeczko klasowe"), stanowczo zażądali, by moja siostra upiekła i przyniosła właśnie to ciasto.
Oczywiście upiec musiałam ja. W wielkiej brytfannie ;)
Po spotkaniu siostra przyniosła ze szkoły puściutką blachę.
Fakt, że ciasto nie posłużyło jako amunicja do wojny na jedzenie, jest najlepszym znakiem, że musiało im wyjątkowo smakować...
ciasto marchewkowe przepis |
CIASTO MARCHEWKOWE
- 300 g mąki,
- 200 g brązowego cukru,
- 3 jajka,
- 225 ml oleju,
- 300 g marchwi,
- 75 g posiekanych orzechów włoskich,
- 75 g wiórków kokosowych,
- 120 g drobno pokrojonego ananasa (może być z puszki),
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli
- 250g serka mascarpone,
- 250g cukru pudru
Marchewkę zetrzeć drobno i odstawić.
Utrzeć w misce mikserem jajka do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej miksować, aż masa będzie gładka, puszysta i jasna. Nie przerywając ucierania, dodawać cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodać odciśniętą (w dłoniach lub na sitku) marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i cynamonem i delikatnie połączyć wszystko razem.
Przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około godzinę w 160 stopniach.
Przygotować masę, mieszając łyżką mascarpone z cukrem pudrem.
Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 placki. Dolny placek posmarować 1/3 ilości masy. Przykryć górną częścią i posmarować resztą.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
(przepis z Kwestii Smaku, z moimi zmianami)
2 komentarze
Lubie marchewkowe, często robię, ale bez ananasa. Można go w tym przepisie pominąc lub zastapić startym jabłkiem?
OdpowiedzUsuńMożna bez problemu pominąć ananasa, albo dać jabłko, ale pokrojone w drobną kostkę, a nie starte (obawiam się, że ciasto mogłoby zrobić się zbyt wodniste). :)
Usuń