Sosy do jajek
Podobnie jak z chrzanami, zestawiłam tu trzy łatwe do zrobienia i smaczne sosy, które doskonale pasują na Wielkanocny stół. Świetnie komponują się nie tylko z jajkami na twardo, ale i z zimnymi mięsami i wędlinami.
Przepisy zebrałam z różnych książeczek i gazet Poradnika Domowego.
SOS A LA AIOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI (po lewej)
- pół szklanki majonezu,
- pół szklanki gęstego jogurtu lub śmietany,
- kilka kawałków suszonego pomidora z oliwnej zalewy,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka świeżej, posiekanej kolendry (ewentualnie rzeżuchy),
- pieprz cayenne,
- sól
Pomidorki pokroić na kawałki i zmiksować razem z czosnkiem, kolendrą, majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos jest bardzo aromatyczny, z tych trzech to on mi najbardziej smakował :)
RÓŻOWY MAJONEZ (pośrodku)
- duży słoik majonezu,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- strąk czerwonej papryki konserwowej,
- łyżeczka soku z cytryny,
- cukier,
- sól,
- pieprz
Paprykę drobniutko posiekać i połączyć z majonezem i przecierem. Doprawić do smaku.
SOS MAJONEZOWY Z JABŁKIEM (po prawej)
- szklanka majonezu,
- 2 łyżki musu jabłkowego,
- 1-2 łyżki startego chrzanu,
- łyżka soku z pomarańczy,
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej 2 godziny do przemacerowania.
0 komentarze