Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sosy do jajek

By 22:12 , ,

Podobnie jak z chrzanami, zestawiłam tu trzy łatwe do zrobienia i smaczne sosy, które doskonale pasują na Wielkanocny stół. Świetnie komponują się nie tylko z jajkami na twardo, ale i z zimnymi mięsami i wędlinami.
Przepisy zebrałam z różnych książeczek i gazet Poradnika Domowego.



SOS A LA AIOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI (po lewej) 


  • pół szklanki majonezu,
  • pół szklanki gęstego jogurtu lub śmietany,
  • kilka kawałków suszonego pomidora z oliwnej zalewy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka świeżej, posiekanej kolendry (ewentualnie rzeżuchy),
  • pieprz cayenne, 
  • sól


Pomidorki pokroić na kawałki i zmiksować razem z czosnkiem, kolendrą, majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos jest bardzo aromatyczny, z tych trzech to on mi najbardziej smakował :)









RÓŻOWY MAJONEZ (pośrodku)

  • duży słoik majonezu,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • strąk czerwonej papryki konserwowej,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • cukier, 
  • sól, 
  • pieprz


Paprykę drobniutko posiekać i połączyć z majonezem i przecierem. Doprawić do smaku.



SOS MAJONEZOWY Z JABŁKIEM (po prawej)

  • szklanka majonezu,
  • 2 łyżki musu jabłkowego,
  • 1-2 łyżki startego chrzanu,
  • łyżka soku z pomarańczy,
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej 2 godziny do przemacerowania.


 

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze