Jajka faszerowane szynką i chrzanem
Kolejne jajka, które robiłam już jakiś czas temu i bardzo mi smakowały :)
Zainspirowane przepisem z książeczki "Coś na ząb" z Biblioteczki Poradnika Domowego ;)
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ I CHRZANEM
- 6 jajek,
- 200g chudej szynki,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- 2 małe łyżeczki chrzanu,
- 2-3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz,
- do dekoracji: liście sałaty, rzodkiewki, natka pietruszki
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przeciąć wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka i starannie rozetrzeć je z chrzanem, dodać drobno posiekaną wędlinę, szczypiorek i tyle majonezu, by farsz miał odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić połówki jaj farszem, tak by kształtem przypominały całe jaja.
Ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, udekorować plasterkami rzodkiewki i natką.
4 komentarze
jajeczka faszerowane to nieodłączny składnik każdej udanej imprezy. Robię podobnie jak Ty- tylko używam chrzanu z żurawiną-mają wtedy fajny kolorek;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wszystkim bardzo smakowało, dałam mniej szynki a i tak zostało farszu. Polecam
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam sobie je na kolację:) pyszne!!! pochwalę się nimi na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńPyszne jajka ja dodałam jeszcze oliwki nadziewane z Lidla i jajaka wyszły pyszne.
OdpowiedzUsuń