Banany w cieście po chińsku
Nie są to banany w cieście kokosowym, jakie znamy z chińsko-wietnamskich knajpek. Te banany zostały po usmażeniu obtoczone w cukrze, dzięki czemu zyskały chrupiącą, ale mega słodką skórkę. To deser zdecydowanie dla tych, którzy nie boją się słodyczy;) Znakomicie smakują z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Choć bez tych dodatków też są pyszne.
Przepis z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska"" :)
BANANY W CIEŚCIE PO CHIŃSKU
(4 porcje)
- 4 duże, dojrzałe banany,
- trochę soku z cytryny,
- 50g mąki pszennej,
- 50g mąki ryżowej,
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki wody,
- 4 łyżki jasnego brązowego cukru,
- olej do smażenia
Banany obrać, pokroić na 3 części każdy, skropić sokiem z cytryny.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki poza cukrem i dolać tyle wody, by uzyskać ciasto o konsystencji śmietany. Kawałki bananów zanurzać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu.
Cukier wysypać na płaski talerz. Usmażone banany od razu obtaczać w cukrze i podawać.
0 komentarze