Gnocchi z pieczonym kalafiorem romanesco i burakiem liściowym
Dzisiejszy przepis zawiera dwa dość rzadko spotykane warzywa. Jednym z nich jest kalafior romanesco - zielony, z gwiaździście układającymi się, pięknymi różyczkami przypominającymi fraktale. W ciągu ostatnich lat dwukrotnie podjęłam się próby wyhodowania tego kalafiora na działce - niestety bez powodzenia. Przy odrobinie szczęścia można jednak "upolować" go w niektórych dużych marketach lub na dobrze zaopatrzonych straganach warzywnych. Drugie warzywo to burak liściowy, zwany również mangoldem. Buraka liściowego kupić jest jeszcze trudniej niż kalafiora romanesco, jednakże burak jest przynajmniej banalnie łatwy w uprawie i wysiać go można nawet w doniczce na balkonie. W sprzedaży trafić można na nasiona buraka o białych lub kolorowych łodygach.
Kalafior romanesco odznacza się delikatnym smakiem - coś pomiędzy normalnym kalafiorem a brokułem. Zapieczony w piekarniku zyskuje dodatkowo lekko orzechowy, pyszny aromat. Jeśli nie uda się Wam kupić tego warzywa, możecie przygotować w ten sam sposób brokuła. Zamiast buraka liściowego można z kolei poeksperymentować z jarmużem lub szpinakiem :)
gnocchi z kalafiorem romanesco i burakiem liściwym |
GNOCCHI Z PIECZONYM KALAFIOREM ROMANESCO I BURAKIEM LIŚCIOWYM
(przepis na 2 porcje)
- 1 opakowanie gotowych gnocchi lub 2 porcje gnocchi domowej roboty (przepis)*,
- 1 mały kalafior romanesco,
- garść liści z łodygami buraka liściowego,
- 1 cebula szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- oliwa,
- starty parmezan do posypania
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Płaską blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Kalafiora podzielić na małe różyczki, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i wymieszać. Przełożyć na blachę i piec ok. 20 minut.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wyłożyć gnocchi i smażyć ok. 5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aż ładnie się zarumienią. Przełożyć na talerz, odstawić, a na patelni rozgrzać jeszcze odrobinę oliwy. Dodać posiekaną cebulkę szalotkę i smażyć 1-2 minuty, a gdy zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Dodać pokrojone liście i łodygi buraka liściowego i dusić na małym ogniu ok. 5 minut, aż zmięknie. Dodać upieczone różyczki kalafiora i podsmażone gnocchi. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Podsmażać jeszcze przez minutę, aż całość się zagrzeje.
Każdą porcję przed podaniem posypać parmezanem.
* Kupionych w sklepie gnocchi nie ma potrzeby gotować przed podsmażeniem - są już wstępnie obgotowane. Domowej roboty gnocchi należy uprzednio ugotować, wyjmując je z wody gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
0 komentarze