Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gnocchi (przepis podstawowy)

By 11:30 , , ,

Gnocchi (czyt. niokki) to niewielkie ziemniaczane kluseczki, włoski odpowiednik naszych polskich kopytek. We Włoszech są bardzo popularne i podaje się je z sosami na pierwsze danie jako alternatywa dla zup i makaronów. Różnica między gnocchi a naszymi kopytkami jest niewielka, bo i składniki te same, i smak podobny. Gnocchi są jednak nieco mniejszy i mają charakterystyczny rowkowany kształt.
Zdarza mi się kupować gotowe gnocchi gdy nie mam czasu, bo dzięki temu obiad można zrobić w trymiga. Nie ma to jednak jak kluski zrobione samodzielnie w domu – takie są najsmaczniejsze :)


Photobucket 

GNOCCHI (PRZEPIS PODSTAWOWY) 
1kg ‘sypkich’ ziemniaków, 
ok. 250g mąki pszennej + trochę do podsypania,
1 jajko, 
sól 

Ziemniaki ugotować w łupinach, a następnie jeszcze ciepłe obrać i dokładnie „utłuc” tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę, tak by nie było grudek. Odstawić, by lekko przestygły i odparowały. 
Gdy będą „ciepławe”, wyłożyć je na stolnicę, dodać szczyptę soli i jajko. Następnie stopniowo dodając mąkę, dość sprawnie zagnieść ciasto, tak by było sprężyste i nie kleiste (przy zbyt długim zagniataniu ciasto robi się na powrót lepkie, a im więcej mąki „wciągniemy” do ziemniaków, tym kopytka/gnocchi wyjdą twardsze). 
Zagniecione ciasto podzielić na części, z każdej uformować cienki wałek (podsypując mąką w razie potrzeby) i odkrawać nożem małe kluseczki. Każdą kluseczkę zaokrąglić w dłoniach, a następnie, dociskając kciukiem, przeturlać ją przez leżący na blacie widelec (jak na zdjęciu poniżej). 
Gnocchi ugotować w dużej ilości osolonej wody. Krótko – gdy tylko wypłyną na powierzchnię, są gotowe. 

Photobucket 

Photobucket 

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze