Obsługiwane przez usługę Blogger.

Risotto ze szpinakiem i szynką

By 19:08 , ,

Praca zajmuje mi obecnie o wiele więcej czasu, niż bym faktycznie chciała. Mam mnóstwo zaległych spraw, do domu wracam praktycznie tylko po to, żeby się wyspać.
Gotuję coraz mniej, bo przeważnie nie ma mnie w domu. A gdy już jestem, staram się wykorzystać maksymalnie sezonowe warzywa i owoce. Niedawno kupiłam wielką siatę świeżego szpinaku. To wprost nie do wiary, jak z tak wielkiej ilości po blanszowaniu i podsmażeniu zostaje go mała garstka... ;)
Szpinak wykorzystałam jako dodatek do risotto, którego dawno nie jadłam. Drugim dodatkiem była szynka. Razem – przepyszny obiad.

Photobucket 

RISOTTO ZE SZPINAKIEM I SZYNKĄ 
(na 4 porcje)
250g ryżu do risotto, 
2 pęczki świeżego szpinaku, 
1 cebula, 
2 ząbki czosnku, 
100g cienkich plasterków wędzonej szynki (u mnie szwarcwaldzka), 
100ml białego wytrawnego wina, 
100ml śmietanki kremówki, 
ok. 450 ml bulionu drobiowego,
2 łyżki świeżo startego parmezanu, 
2 łyżki masła, 
2 łyżki oliwy, 
sól i pieprz 

Ze szpinaku usunąć łodyżki, a liście dokładnie umyć. Przelać wrzątkiem na sitku, odcisnąć i dość grubo pokroić. 
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać szpinak i posiekany czosnek. Smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż nadmiar wody ze szpinaku odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
W dużym rondlu o grubym dnie roztopić masło. Wsypać ryż i mieszając, smażyć ok. 30 sekund, aż stanie się szklisty. Wlać wino, a gdy odparuje, stopniowo wlewać bulion po 1 chochelce, za każdym razem mieszając. Następną porcję bulionu wlewać, gdy ryż wchłonie poprzednią. Po ok. 12 minutach dodać szpinak i pokrojoną na paseczki szynkę, wlać śmietankę i gotować jeszcze przez 5 minut. Gotowe risotto powinno mieć kremową konsystencję, ryż powinien być zwarty i jednocześnie miękki. Risotto doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, chociaż wg mnie szynka dodaje już wystarczającej słoności. 
Na talerzu każdą porcję posypać niewielką ilością parmezanu. 


Czas na szpinak!

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. oj, Mirabelko, znów mnie kusisz swoim daniem ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite zdjęcie Mirabelko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zastanawiam się kiedy Ty znajdujesz czas na te wszystkie potrawy ;) z tego co wiem jesteś studentką, sesja czy nie sesja a Ty ciągle w kuchni! podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bez przesady, wcale nie ciągle - w tym miesiącu zdołałam zamieścić ledwo 5 wpisów, to raczej nie jest zbyt dużo :) i to raczej nie z powodu sesji (jestem już na finiszu studiów) a pracy :) pozdrawiam!

      Usuń
  4. Sporo u ciebie risotto :) nigdy nie robiłam, ale czuję, że czas próby się zbliża ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna wersja risotto, zrezygnowałabym tylko ze śmietanki, ale myślę że wszystko wyszłoby w praniu :)Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie wygląda Twoja potrawa :)

    OdpowiedzUsuń