Obsługiwane przez usługę Blogger.

Smażony makaron z wieprzowiną i boczniakami

By 12:23 , , , ,

Zbliża się koniec miesiąca, a wraz z nim koniec czerwcowej akcji Kuchnia Chińska organizowanej przez Pannę Malwinnę, dlatego pomyślałam, że najwyższa pora dorzucić ode mnie jakiś przepis, tym bardziej, że od dawna nie gotowałam nic z chińszczyzny. Ponieważ – jak to zwykle ostatnio u mnie bywa - miałam mało czasu, skusiłam się na łatwy i szybki przepis na smażony makaron z wieprzowiną, boczniakami i pomidorami. Było bardzo smacznie, tym bardziej, że dodałam od siebie nieco oleju sezamowego, który nadał potrawie więcej charakteru i orientalny posmak, który bardzo lubię. 

makaron po chińsku z wieprzowiną i boczniakami
SMAŻONY MAKARON Z WIEPRZOWINĄ I BOCZNIAKAMI 
(na 4 porcje) 
  • 350 g makaronu jajecznego, 
  • 350 g polędwiczki wieprzowej, 
  • 250 g boczniaków, 
  • 4 pomidory, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego, 
  • 50ml (5 łyżek) bulionu mięsnego, 
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub z orzechów ziemnych, 
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania 

Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Boczniaki pokroić na duże kawałki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć miękką część nasienną, a miąższ pokroić na paski. Cebulę obrać i również pokroić w paseczki. 
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, uważając, aby go nie rozgotować – powinien pozostać al dente. Odcedzić, przepłukać w zimnej wodzie i ponownie dobrze odcedzić. 
W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego lub z orzechów ziemnych. Wrzucić makaron i smażyć, mieszając, przez 2-3 minuty. Przełożyć makaron do miski, a w woku rozgrzać pozostałą łyżkę oleju. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, mieszając, 2 minuty, po czym dodać boczniaki, pomidory, wlać sos sojowy i bulion. Smażyć 4-5 minut, dodać makaron i olej sezamowy. Wymieszać i smażyć jeszcze 1-2 minuty. 
Na talerzu każdą porcję posypać natką pietruszki. 


(przepis z książki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia Chińska” z moimi niewielkimi zmianami) 

makaron z wieprzowiną i boczniakami po chińsku

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Te małe książeczki to jednak skarbnica ciekawych przepisów :) Makron zapowiada się smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietnie sie zapowiada! Czy boczniaki mozna zastapic innymi grzybami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że najodpowiedniejsze w zastępstwie byłyby pieczarki, które też często używa się w kuchni chińskiej :)

      Usuń
  3. super :) wpraszam sie :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. boczniaki do takiego dania widac ze swietie pasuja.

    OdpowiedzUsuń