Placki z kurczakiem i botwinką
Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie botwinki, ale nie chcecie po raz kolejny robić zupy, polecam Wam przygotować takie oto placki. Placki są łatwe do przygotowania i naprawdę ekspresowe - w 20 minut można przygotować obiad dla 4-osobowej rodziny ;)
Takie placki z botwinką świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu.
PLACKI Z KURCZAKIEM I BOTWINKĄ
(przepis na 4 porcje)
- 400 g filetów z piersi kurczaka,
- 1 pęczek botwinki bez buraczków,
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem,
- 2 jajka,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 5 łyżek mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Łodygi i liście botwinki drobno pokroić (buraczki zachować do zupy).
Cebulę dymkę posiekać.
W misce wymieszać ze sobą jajka, majonez i jogurt. Dodać mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Dodać pokrojonego kurczaka, botwinkę i dymkę wraz ze szczypiorem. Całość wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki kłaść ciasto, formując okrągłe placki. Smażyć na złotobrązowy kolor, na niezbyt dużym ogniu tak, by mięso w plackach się usmażyło.
0 komentarze