Jajka flamenco
Pozostając jeszcze przez chwilę w klimacie półwyspu Iberyjskiego, chciałam zaprezentować Wam przepis na specjał prosto z Andaluzji - jajka flamenco, czyli jajka zapiekane w pomidorach z dodatkami. Nie ma jedynego słusznego przepisu na jajka flamenco - przepis ten daje spore pole do własnej inwencji i można do niego wykorzystać te składniki, które akurat ma się pod ręką, jednak najczęściej spotykanymi składnikami jest hiszpańska wędlina (szynka serrano i kiełbasa chorizo), papryka i groszek. Poza sezonem można użyć pomidorów z puszki, jednak teraz najlepiej wykorzystać świeże, dojrzałe na słońcu pomidory :)
jajka flamenco |
JAJKA FLAMENCO
(przepis na 2 porcje)
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
- 4 plastry szynki serrano,
- 4 plastry chorizo,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mrożonego groszku,
- oliwa,
- sól i pieprz
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, wrzucić cebulę i paprykę, smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze ok. pół minuty. Dodać pomidory i wędzoną paprykę, całość smażyć na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż nadmiar wody odparuje i pomidory zamienią się w gęsty sos (10-15 minut). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W czasie, gdy pomidory się duszą, mrożony groszek zalać wrzątkiem w miseczce i odstawić na kilka minut, a następnie odcedzić na sitku.
Przygotować 2 małe lub 1 średnie naczynie do zapiekania. Nałożyć sos pomidorowy z papryką i po 2 plastry szynki serrano i chorizo. Na środku każdej porcji wbić jajko, wierzch posypać groszkiem.
Piec w 200 stopniach C około 10 minut, aż białko się zetnie, ale żółtko nadal będzie płynne.
jajka flamenco |
0 komentarze