Kurczak po portugalsku
Oto pomysł na jednogarnkowy obiad - kawałki kurczaka duszone z warzywami, oliwkami i Maderą. Madera to znane portugalskie wzmacniane wino, podawane najczęściej jako aperitif lub jako wino deserowe. W tym przepisie dodaje potrawie delikatnej słodyczy i winnego posmaku.
kurczak po portugalsku |
KURCZAK PO PORTUGALSKU
(przepis na 4 porcje)
- 8 podudzi z kurczaka (pałek),
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina,
- 100 ml Madery,
- 400 g pomidorów z puszki lub świeżych, sparzonych i obranych ze skóry i pozbawionych pestek,
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy,
- 500 g ziemniaków,
- 300 g fasolki szparagowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki zielonych oliwek,
- listki z 1 gałązki estragonu lub 1 łyżeczka suszonego,
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego,
- sól i pieprz,
- oliwa do smażenia (nie extra vergine)
Ziemniaki obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości ziemniaków). Z fasolki szparagowej odkroić końcówki.
Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Przełożyć na talerz. Z patelni wylać tłuszcz, wlać wino i Maderę. Doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone pomidory, sok z pomarańczy, ziemniaki, fasolkę i czosnek pokrojony na plasterki. Oprószyć solą, pieprzem, oregano i estragonem. Doprowadzić do wrzenia, włożyć z powrotem mięso. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Od czasu do czasu przemieszać zawartość patelni. Pod koniec duszenia dodać oliwki i zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować i sos ładnie się zagęścił.
(inspiracja stąd)
1 komentarze
stanowczo pożyczam przepis :D
OdpowiedzUsuń