Obsługiwane przez usługę Blogger.

Letnia, zdrowsza sałatka Cezar wg Jamiego Olivera

By 19:00 , ,

Kiedy upał leje się z nieba, często nie mamy ochoty na obfite obiady. W takie dni idealnie sprawdzają się sałatki - pożywne i nieskomplikowane do przygotowania. Ten przepis Jamiego Olivera z jego książki "Superfood na co dzień" został jakby stworzony na takie okazje: jest lekki, a przy tym sycący, a do tego dość łatwy do przygotowania. 

Razem ze mną, w ramach wspólnego gotowania, letnią sałatkę przygotowała także Ania i Mopsik :)




LETNIA, ZDROWSZA SAŁATKA CEZAR
(przepis na 2 porcje)

  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli,
  • 1/2 małego kalafiora,
  • 1/2 małej główki sałaty lodowej albo ćwierć lodowej + kilka liści sałaty strzępiastej,
  • 1 duży filet z kurczaka (ok. 250 g),
  • sól i pieprz,
  • słodka papryka w proszku,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • oliwa,
  • 1 gruba kromka chleba razowego
  • 2 ćwiartki cytryny do podania


dressing:

  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka startego parmezanu,
  • 2 filety anchois w oleju,
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 1-2 łyżeczki sosu Worcester,
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine



Dressing: Drobno posiekane anchois przełożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić.

Za pomocą szatkownicy (tzw. mandoliny) pokroić cebulę w cienkie piórka, a kalafiora na bardzo cienkie plasterki. W przypadku braku szatkownicy można oczywiście pokroić te składniki ostrym nożem, byleby bardzo cienko :)
Cebulę przełożyć do miski z dressinkiem, wymieszać i odstawić, żeby się "przegryzła".
Sałatę pokroić nożem na paseczki albo 'poszarpać' w dłoniach na małe kawałki. Kalafiora i sałatę przełożyć do miski z dressingiem i cebulą, ale nie mieszać składników ze sobą aż do momentu podania.

Filet z kurczaka przekroić poziomo na 2 cieńsze plastry. Każdy z nich oprószyć solą, pieprzem, papryką i igiełkami posiekanego rozmarynu. Kurczaka usmażyć na odrobinie oliwy z obu stron na złotobrązowy kolor. Mięso zdjąć z patelni i na tej samej patelni podpiec pokrojony w kostkę chleb razowy aby uzyskać chrupiące grzanki. 

Sałatę i kalafiora przemieszać z dressingiem. Podawać na talerzach z dodatkiem pokrojonego w paski kurczaka oraz grzanek.



Może zainteresuje Cię również

1 komentarze