Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gofry limonkowe z białą czekoladą

By 10:44

Przepyszne gofry delikatnie inspirowane słynną amerykańską tartą Key Lime Pie. Są słodkie i orzeźwiające jednocześnie. To jedne z najsmaczniejszych gofrów, jakie jadłam. 
Do ich przygotowania potrzebna jest porządna gofrownica, do której drobinki czekolady nie będą przywierać. 


gofry limonkowe z białą czekoladą

GOFRY LIMONKOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
(przepis na ok. 14 sztuk)

  • 2 limonki,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 7 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g białej czekolady


dodatkowo:

  • bita śmietana,
  • słodzone mleko skondensowane do polania*,
  • skórka otarta z limonki do dekoracji



Z 2 limonek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Białą czekoladę drobno pokroić.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, odstawić. Osobno w drugiej misce zmiksować razem żółtka, mąkę, mleko, cukier, olej i proszek do pieczenia. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką lub trzepaczką. Dodać sok i skórkę z limonki oraz posiekaną białą czekoladę, całość ponownie delikatnie wymieszać. 
Rozgrzać gofrownicę, powierzchnię grzejną posmarować olejem za pomocą pędzelka i łyżką lub chochelką nakładać ciasto. Smażyć 4-7 minut, w zależności od mocy gofrownicy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Usmażone gofry przekładać na kratkę, aby nie zawilgły od spodu.

Gofry podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z bitą śmietaną (najlepiej nie posłodzoną), mlekiem skondensowanym i skórką z limonki.


* alternatywnie zamiast mleka skondensowanego można przygotować polewę z białej czekolady i śmietanki (w 100 g gorącej śmietanki kremówki roztopić 100 g połamanej na kawałki białej czekolady).


gofry z białą czekoladą i limonką

gofry limonkowe z białą czekoladą

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze