Bataty faszerowane po meksykańsku
Bataty dają ogromne pole do kulinarnego popisu. Można zrobić z nich pyszną zupę-krem z batata, użyć jako nadzienie do ravioli, a nawet dodać do ciasta drożdżowego i upiec pomarańczowe bułeczki z batatami :)
Tym razem jednak razem z Mopsikiem, Martynosią, Pati i Malwinną postawiłyśmy na batata pieczonego. A że batat jest z natury duży, świetnie nadaje się do farszerowania. Mój farsz inspirowany jest kuchnią meksykańską: jest tu kurczak, papryka i fasola oraz charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej przyprawy.
BATATY FASZEROWANE PO MEKSYKAŃSKU
(przepis na 2 porcje)
- 2 średniej wielkości bataty,
- 1 mały filet z kurczaka,
- 1/4 czerwonej papryki,
- 1/4 żółtej papryki,
- 1/4 zielonej papryki,
- 1 mała puszka czerwonej fasoli,
- 80 g sera cheddar lub podobnego (użyłam sera Leicester),
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku,
- świeża kolendra do posypania
- awokado do podania (opcjonalnie)
- kawałki limonki do skropienia
Każdy batat ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, a następnie osobno zawinąć w folię aluminiową. Piec w 180-200°C do miękkości (jeśli bataty są większe, pieczenie może trwać nieco dłużej. Bataty można upiec wcześniej, nawet poprzedniego dnia, przy okazji używania piekarnika do innych celów, np. pieczenia ciasta). Miękkość batatów można sprawdzić, wbijając w nie widelec.
Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia przygotować nadzienie: Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać pokrojonego na małe kawałki kurczaka, a gdy się zetnie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kolorowe papryki pokrojone w małe paski. Smażyć ok. 5 minut, aż papryka nieco zmięknie. Doprawić kuminem, słodką papryką, oregano, wędzoną papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
Upieczone bataty odstawić na 5-10 minut, tak by się nie poparzyć, następnie odwinąć z folii i ostrożnie przekroić na pół. Za pomocą łyżki wyjąć większość miąższu, pozostawiając ścianki o grubości ok. 1 cm. Bataty ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wydrążony miąższ przełożyć na patelnię z kurczakiem i warzywami, dokładnie wymieszać. Powstałym farszem obficie napełnić wydrążone bataty i posypać startym serem.
Piec w 200°C ok. 15 minut, aż ser się stopi.
Upieczone bataty posypać kolendrą i kawałkami awokado. Podawać z ćwiartkami limonki do skropienia.
6 komentarze
Nie przepadam szczególnie za batatami ale ten przepis mógłby odmienić moje zdanie :)
OdpowiedzUsuńSą takie szanse, bo mój mąż też nie przepada a w tej wersji mu smakowały :)
UsuńOryginalne i smakowicie wyglądające danie. Wypróbuję!
OdpowiedzUsuńWidzę, że przygotowałyśmy bardzo podobne danie ;) u mnie jest chorizo i czarna fasola ;) każde z pewnością niezwykle smaczne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne! Myśłę, że nadzienie w meksykańskich klimatach bardzo pasuje do batatów.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować. dziękuję za wspólne pichcenie :)
OdpowiedzUsuń