Eplepai - norweski jabłecznik
Szarlotki i jabłeczniki różnej maści to chyba najbardziej jesienne ciasta, jakie można sobie wymarzyć. Są słodkie i aromatyczne, pachnące cynamonem, a najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe.
Ciasta z jabłkami znane i lubiane są w wielu krajach na świecie. Każdy z nich ma swój sztandarowy przepis na jabłecznik. Dzisiaj prezentuję wersję norweską - eplepai, czyli ciasto z jabłkami.
Ciasto to nie zawiera tłuszczu, ale wilgoci nadają mu pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Obowiązkową przyprawą w skandynawskich słodkościach jest kardamon, zatem nie mogło go i tu zabraknąć.
Przepis pochodzi z książki Beatrice Ojakangas "The Great Scandinavian Baking Book". Ponieważ oryginalna wersja jest na mikroforemkę, podwoiłam ilość składników, dostosowując je do tortownicy o średnicy 22 cm.
EPLEPAI - NORWESKI JABŁECZNIK
- 2 jajka,
- 4 łyżki mleka,
- 300 g cukru pudru,
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
- 100 g słupków lub płatków migdałowych,
- 5 średniej wielkości jabłek
Migdały uprażyć na suchej patelni, aż zrobią się złociste.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
W jednej misce wymieszać ze sobą cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kardamon. W drugiej wymieszać jajka z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Wsypać suche składniki i wymieszać łyżką (ciasto jest gęste). Dodać migdały i jabłka, ponownie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec w 180 stopniach C przez ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Ciasto podawać ciepłe lub po ostudzeniu, świetnie smakuje z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.
3 komentarze
Ciekawe ciacho :)
OdpowiedzUsuńNo wygląda obłędnie, co z tego że nie z polski :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. A te marcinki pasują idealnie do aranżacji zdjęcia. Uwielbiam skandynawskie wypieki. Dzięki za dodanie do akcji :)
OdpowiedzUsuń