Ciepła sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy
Jeszcze dwa-trzy lata temu nie spodziewałabym się, że zostanę posiadaczką ogródka działkowego, a w dodatku jeśli ktoś powiedziałby mi, że z zapałem będę uprawiać na nim warzywa, wyśmiałabym go srogo ;)
A jednak los bywa przewrotny, po zeszłorocznych pierwszych podejściach do uprawy cukinii i pomidorów, które zaowocowały - dosłownie - klęską urodzaju, w tym roku podjęłam się próbom uprawy większej ilości bardziej różnorodnych warzyw: od sałaty i pora, przez fasolkę szparagową i dynię... na kolorowych kalafiorach skończywszy. Finalnie wszystkie warzywa odwdzięczyły się obfitymi plonami, za wyjątkiem nieszczęsnych kalafiorów właśnie. Z kilkudziesięciu sadzonek róże zawiązały tylko dwa fioletowe kalafiory, które w dodatku były liche i rzadkie, osadzone na długich gałązkach... ale za to moje! Moje własne pierwsze kalafiory - zdrowe i ekologiczne :)
Z takich kalafiorów koniecznie trzeba było przygotować coś zdrowego. A że najważniejsze, aby zdrowe było nie tylko zdrowe, ale również smaczne, a na dodatek mogło cieszyć także oczy, wybór padł na ciepłą sałatkę z pieczonych warzyw i orzechowym dressingiem.
Taka sałatka jest wręcz stworzona na jesienne dni.
Oczywiście taką sałatkę można przygotować także ze zwykłego kalafiora i będzie równie smaczna. Pieczony kalafior nabiera wyjątkowego aromatu i lekko orzechowego smaku, dzięki czemu doskonale komponuje się z ciecierzycą i dressingiem na bazie masła fistaszkowego :)
Przepis bierze udział w konkursie z marką Ambition "Zdrowa jesień na talerzu" #myAmbition
naczynie żaroodporne Ambition |
CIEPŁA SAŁATKA Z PIECZONEGO KALAFIORA I CIECIERZYCY
(przepis na 2 porcje)
- 1 mała główka kalafiora (u mnie fioletowy),
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 cebule szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie,
- 3-4 łyżki oliwek (użyłam oliwek kalamata),
- oliwa,
- sól morska i świeżo mielony pieprz,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
- 2 garście rukoli
sos:
- 1 czubata łyżka masła orzechowego (użyłam masła z kawałkami orzechów),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- sól i pieprz
Kalafiora podzielić na małe różyczki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i przemieszać dłońmi. Wstawić do nagrzanego do 200°C i piec 10 minut.
W tym czasie odsączyć ciecierzycę na sitku, przepłukać wodą, włożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i oregano, skropić oliwą i przemieszać.
Cebule szalotki pokroić w ćwiartki, a zabki czosnku na 2 lub 4 części.
Po 10 minutach pieczenia do żaroodpornego naczynia dodać ciecierzycę, szalotkę i czosnek, wymieszać i piec jeszcze 15 minut, aż kalafior będzie zarumieniony, cebula zmięknie, a ciecierzyca zrobi się lekko chrupiąca.
Do upieczonych warzyw dodać drobno pokrojone suszone pomidory i oliwki, całość wstawić jeszcze na chwilę do wyłączonego piekarnika.
W tym czasie przygotować dressing: masło orzechowe wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą i syropem klonowym. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać odrobinę wody.
Na talerze wyłożyć rukolę, następnie ułożyć ciepłe warzywa.
Sałatkę podawać z sosem orzechowym.
naczynie żaroodporne Ambition |
sałatka z pieczonych warzyw |
1 komentarze
HA, a ja dzisiaj robiłam dokładnie to samo a jednak inaczej: https://pl.pinterest.com/pin/428475352040946352/
OdpowiedzUsuń