Obsługiwane przez usługę Blogger.

Krem cytrynowy i kruche migdałowe ciasteczka

By 19:01 , ,

Krem cytrynowy, w Wielkiej Brytanii znany jako lemon posset, to banalnie prosty do przygotowania deser, który zachwyca smakiem. Choć wygląda niepozornie, jest obłędnie pyszny. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju cytrynowe desery, lemon curd i tarty cytrynowe, musicie koniecznie wypróbować ten deser. Najlepiej smakuje on z kruchymi ciasteczkami i herbatnikami - ja przygotowałam kruche migdałowe ciacha, które znakomicie uzupełniają smak tego deseru. 

Przepis publikuję w ramach wspólnego gotowania cytrynowych deserów razem z Gin :) 


KREM CYTRYNOWY I KRUCHE MIGDAŁOWE CIASTECZKA
(przepis na 6 porcji)
krem cytrynowy
  • 600 ml śmietanki kremówki,
  • 200 g jasnego brązowego cukru,
  • skórka otarta z 3 cytryn,
  • 75 ml soku z cytryny migdałowe

ciasteczka migdałowe:
  • 140 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ryżowej (możemy samodzielnie zmielić biały ryż),
  • 140 g zimnego masła,
  • 85 g jasnego brązowego cukru + trochę do posypania,
  • 85 g płatków migdałowych

Krem cytrynowy: Śmietankę wlać do rondla, dodać cukier i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę (uważać, żeby śmietanka nie wykipiała!). Zdjąć z ognia, do gorącej śmietanki dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, przelać do małych szklaneczek lub pucharków. Ostudzić do temperatury pokojowej, następnie każdy pucharek przykryć kawałkiem folii spożywczej i ostrożnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (płynna masa powinna się ładnie „ściąć”). Deser można przechowywać w lodówce do 24 godzin. 

Migdałowe ciasteczka: Rozgrzać piekarnik do 160°C. Prostokątną formę 22 x 22 cm (lub inną o podobnych wymiarach) wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać masło i całość poszatkować, aż powstanie bardzo drobna kruszonka. Dodać cukier, mąkę ryżową i płatki migdałowe, całość zagnieść. Przełożyć do przygotowanej formy i za pomocą dłoni rozprowadzić ciasto po całej powierzchni formy, mocno i starannie dociskając je do dna. Całość oprószyć odrobiną cukru. 
Piec ok. 25 minut, aż ciasto zrobi się jasnozłociste. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do ostudzenia, następnie ostrym nożem pokroić na wąskie trójkąty i podawać razem z kremem cytrynowym. 



PRZEPIS NA THERMOMIX
Krem cytrynowy:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać pokrojoną na kawałki skórkę z cytryn (bez białych błonek), zmiksować 15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Wlać śmietankę, gotować 8 min/100°C/obr. 2. Dodać sok z cytryny, wymieszać 10 s/obr. 3, przelać do małych szklaneczek lub pucharków. Ostudzić do temperatury pokojowej, następnie każdy pucharek przykryć kawałkiem folii spożywczej i ostrożnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (płynna masa powinna się ładnie „ściąć”). Deser można przechowywać w lodówce do 24 godzin. 

Migdałowe ciasteczka:
Mąki ryżowej nie musimy kupować, ponieważ bez problemu zrobimy ją sami, mieląc ryż 30 s/obr. 10
Do czystego i suchego naczynia wsypać mąkę pszenną, dodać masło pokrojone na kawałki, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Dodać mąkę ryżową, cukier i płatki migdałowe, wymieszać 15 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i za pomocą dłoni rozprowadzić ciasto po całej powierzchni formy, mocno i starannie dociskając je do dna. Całość oprószyć odrobiną cukru. 
Piec ok. 25 minut, aż ciasto zrobi się jasnozłociste. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do ostudzenia, następnie ostrym nożem pokroić na wąskie trójkąty i podawać razem z kremem cytrynowym.

   
  (na podstawie przepisu z BBC good food


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Nie przepadam za deserami za to chętnie spróbuję więcej innych przepisów na thermomix:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudownie cytrynowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym sobie teraz takie ciasteczka, a robić się nie chce :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, ale mi smaka narobiłaś. Jak to możliwe, że nigdy jeszcze nie wpadłam na ten krem? Przepis zapisuje :-)

    OdpowiedzUsuń