Obsługiwane przez usługę Blogger.

Azjatycka zupa z kapustą pak choi, schabem i grzybami shiitake

By 20:01 , , ,

Pyszna, rozgrzewająca zupa w azjatyckim stylu :) Udało mi się ostatnio zakupić kapustę pak choi, której dłuuugo nie widziałam na sklepowych półkach. Zazwyczaj planuję z wyprzedzeniem, co chciałabym ugotować, ale ten przepis powstał akurat spontanicznie – jak dobrze mieć w zamrażarce kilka łodyg trawy cytrynowej „na wszelki wypadek” ;) 


AZJATYCKA ZUPA Z KAPUSTĄ PAK CHOI, SCHABEM I GRZYBAMI SHIITAKE 
(przepis na 4 porcje) 
  • 250 g schabu z kością, 
  • 1 szyja z indyka, 
  • 5 szklanek wody, 
  • 2 marchewki, 
  • ok. 10 cm kawałek pora, 
  • 1 łodyga selera naciowego, 
  • 3 plasterki świeżego imbiru, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, 
  • 1 papryczka chili, 
  • 2 łyżeczki brązowego cukru, 
  • 3 łyżki sosu sojowego, 
  • sól do smaku, 
  • 2 kapusty pak choi, 
  • 6 grzybów shiitake (świeżych lub suszonych namoczonych w wodzie), 
  • 2 łyżki oleju, 
  • ok. 150 g makaronu soba 

Schab oddzielić od kości. Mięso włożyć do zamrażarki, kość włożyć do garnka, dodać przekrojoną na pół szyję z indyka. Wlać wodę, dodać obrane i przekrojone na pół marchewki, pokrojonego na plasterki pora i selera naciowego, imbir, obrany czosnek, przekrojoną na pół łodygę trawy cytrynowej, połowę pokrojonej na plasterki papryczki chili, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę sosu sojowego i 1-1,5 łyżeczki soli. Całość doprowadzić do wrzenia, usunąć szumowiny, następnie gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie wywar przecedzić przez gęste sito. Rosół wlać z powrotem do garnka, dodać grzyby shiitake i pokrojoną na kawałki kapustę pak choi, gotować 10 minut. 
W tym czasie zmrożony schab pokroić na jak najcieńsze plasterki. Wymieszać je z 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżeczką cukru, następnie krótko obsmażyć na patelni na oleju. Usmażony schab dodać do zupy, wymieszać, ewentualnie dosolić jeśli to potrzebne. 
Makaron soba ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i rozdzielić na talerze. Zalać zupą. 
Każdą porcję ozdobić plasterkami pozostałej połówki papryczki chili. 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Ale bym zjadła :) jak tylko uda mi się kupić kapustę pak choi to robię tę zupę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza zupa, jaką w życiu jadłam. W dodatku bardzo prosta. Dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń