Azjatycka zupa z kapustą pak choi, schabem i grzybami shiitake
Pyszna, rozgrzewająca zupa w azjatyckim stylu :) Udało mi się ostatnio zakupić kapustę pak choi, której dłuuugo nie widziałam na sklepowych półkach. Zazwyczaj planuję z wyprzedzeniem, co chciałabym ugotować, ale ten przepis powstał akurat spontanicznie – jak dobrze mieć w zamrażarce kilka łodyg trawy cytrynowej „na wszelki wypadek” ;)
AZJATYCKA ZUPA Z KAPUSTĄ PAK CHOI, SCHABEM I GRZYBAMI SHIITAKE
(przepis na 4 porcje)
- 250 g schabu z kością,
- 1 szyja z indyka,
- 5 szklanek wody,
- 2 marchewki,
- ok. 10 cm kawałek pora,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 3 plasterki świeżego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łodyga trawy cytrynowej,
- 1 papryczka chili,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- sól do smaku,
- 2 kapusty pak choi,
- 6 grzybów shiitake (świeżych lub suszonych namoczonych w wodzie),
- 2 łyżki oleju,
- ok. 150 g makaronu soba
Schab oddzielić od kości. Mięso włożyć do zamrażarki, kość włożyć do garnka, dodać przekrojoną na pół szyję z indyka. Wlać wodę, dodać obrane i przekrojone na pół marchewki, pokrojonego na plasterki pora i selera naciowego, imbir, obrany czosnek, przekrojoną na pół łodygę trawy cytrynowej, połowę pokrojonej na plasterki papryczki chili, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę sosu sojowego i 1-1,5 łyżeczki soli. Całość doprowadzić do wrzenia, usunąć szumowiny, następnie gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie wywar przecedzić przez gęste sito. Rosół wlać z powrotem do garnka, dodać grzyby shiitake i pokrojoną na kawałki kapustę pak choi, gotować 10 minut.
W tym czasie zmrożony schab pokroić na jak najcieńsze plasterki. Wymieszać je z 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżeczką cukru, następnie krótko obsmażyć na patelni na oleju. Usmażony schab dodać do zupy, wymieszać, ewentualnie dosolić jeśli to potrzebne.
Makaron soba ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i rozdzielić na talerze. Zalać zupą.
Każdą porcję ozdobić plasterkami pozostałej połówki papryczki chili.
2 komentarze
Ale bym zjadła :) jak tylko uda mi się kupić kapustę pak choi to robię tę zupę!
OdpowiedzUsuńNajlepsza zupa, jaką w życiu jadłam. W dodatku bardzo prosta. Dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuń