Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sushi bowl, czyli sushi dla zabieganych ;)

By 19:25 , , , ,

Jeśli lubicie sushi, ale nie zawsze macie czas lub ochotę na zabawy w zawijanie składników w glony nori, sushi bowl – czyli sushi w misce – jest czymś stworzonym dla Was :) 
Sushi w misce daje ogromne pole do popisu dla wyobraźni, ponieważ możecie użyć składników, które lubicie w sushi najbardziej. Można użyć dowolnego rodzaju rybę (od surowego lub wędzonego łososia, poprzez inne ryby, na krewetkach i surimi kończąc). Można oczywiście zrobić wersję wegetariańską, używając tylko warzyw. Pamiętajcie jednak o pociętych w paseczki glonach nori i marynowanym imbirze, ponieważ to głównie one nadają ten typowy dla sushi smak :) 
Ja przygotowałam swoją miskę sushi w stylu california roll (czyli tzw. sushi kalifornijskiego), którego podstawą są paluszki surimi, awokado, ogórek i sezam. Dodałam także chrupiącej marchewki, która pozytywnie wpłynęła zarówno na kolor, jak i teksturę mojego sushi bowl
Spróbujcie sami!

(sushi bowl przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Panną Malwinną)


sushi bowl



CALIFORNIA ROLL SUSHI BOWL
(przepis na 2 porcje)
  • 150 g ryżu do sushi,
  • 2 łyżki zaprawy octowej do ryżu,
  • 5-6 paluszków surimi,
  • 1 marchewka,
  • ½ dojrzałego awokado,
  • ok. 12 cm kawałek długiego ogórka,
  • 1 łyżka marynowanego imbiru,
  • ½ arkusza nori, 2 łyżeczki sezamu (czarnego lub pół na pół biały i czarny),
  • 2 łyżki łagodnego w smaku majonezu,
  • 1-2 łyżeczki sosu sriracha,
  • sos sojowy do smaku

Ryż przepłukać na sitku, aż woda przepływająca przez ryż będzie klarowna. Ryż odsączyć, przełożyć do rondla o grubym dnie. Nalać tyle wody, aby sięgała 1 cm ponad powierzchnię ryżu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez ryż. Do gorącego ryżu dodać zaprawę octową, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut.
W tym czasie przygotować dodatki: surimi pokroić lub porwać palcami na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i zetrzeć w słupki. Awokado i ogórek obrać i pokroić w kostkę. Imbir posiekać, glony nori pokroić nożyczkami na małe paseczki. Wszystkie te składniki wymieszać razem w misce.
Osobno wymieszać majonez z sosem sriracha i przełożyć do niedużego foliowego woreczka.
Ryż nałożyć do dwóch miseczek, na wierzchu ułożyć warzywa wymieszane z surimi, imbirem i nori. Odciąć malutki róg woreczka z sosem i wycisnąć na składniki, tworząc wzorek. Całość posypać sezamem.
Można dodatkowo skropić sosem sojowym (wg uznania).


(inspirowane przepisem z Cooking Classy)

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Jakie piękne danie! Musi być bardzo smaczne. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, na taki bowl w życiu bym nie wpadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fenomenalnie. A umiesz może zrobić ośmiornicę na maśle czosnkowym? Bo chciałam zrobić taką jaką jadłam w Sakanie na Burakowskiej ale nigdzie nie mogę znaleźć tak genialnego przepisu. i ten pak choi! Niebo!

    OdpowiedzUsuń