Owsiany Dutch Baby z dżemem i jogurtem greckim
Kiedyś prezentowałam Wam na blogu Dutch Baby, czyli pieczony w piekarniku naleśnik, który – wbrew swojej nazwie – wcale nie pochodzi z Holandii ;) Tym razem prezentuje nieco zdrowszą wersję tego fantastycznego śniadania, które w smaku niczym nie ustępuje oryginałowi. Dutch Baby przygotowane na płatkach owsianych zachowuje swoje właściwości, czyli chrupiącą skórkę i miękki środek oraz charakterystycznie podniesione brzegi, a do tego syci na dłużej z powodu większej zawartości błonnika. Ponadto, jeżeli użyjemy płatków owsianych bezglutenowych, śniadanie będzie idealną propozycją także dla osób unikających glutenu.
Taki śniadaniowy naleśnik świetnie skomponował się z prozdrowotnym dżemem Łowicz i jogurtem greckim :)
OWSIANY DUTCH BABY
(1 naleśnik dla 2 osób)
- 3 duże jajka,
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2/3 szklanki mleka,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ – 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- szczypta soli,
- szczypta mielonego kardamonu,
- 2 łyżki masła,
- dżem Łowicz z dzikiej róży 100%,
- jogurt grecki,
- cukier puder lub ksylitol do oprószenia
Do zimnego piekarnika włożyć nieprzywierającą patelnię z metalową rączką (średnica ok. 20 cm) i całość rozgrzać do 220°C.
W tym czasie do kielicha blendera wbić jajka, dodać płatki owsiane, mleko, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, sól i kardamon, całość zmiksować przez 1-2 minuty, aż płatki całkowicie się rozdrobnią.
Rozgrzaną patelnię ostrożnie wyjąć, używając rękawicy kuchennej. Na patelnię włożyć masło i rozprowadzić je po powierzchni. Patelnię włożyć z powrotem do piekarnika na około 45-60 sekund, aż całe masło się roztopi, uważając przy tym, aby nie zaczęło się przypalać. Gdy masło się stopi, ponownie wyjąć patelnię i wylać na nią zawartość blendera. Patelnię znów wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut, aż brzegi naleśnika podniosą się do góry, a ciasto ładnie się zrumieni.
Naleśnika podawać posmarowanego dżemem z dzikiej róży i jogurtem greckim. Dodatkowo można go oprószyć cukrem lub ksylitolem (ja użyłam ksylitolu).

6 komentarze
ciekawy pomysł na pyszne jedzenie :)
OdpowiedzUsuńA czy w okrągłym naczyniu żaroodpornym można zrobić? Bo nie mam takiej patelni...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Goga
Nie próbowałam, ale myślę, że to dobry pomysł :)
UsuńRobiłam i wyszło przepyszne :)
OdpowiedzUsuń'dutch' to znaczy holenderski i faktycznie nie ma nic wspólnego z Danią a z Holandią!
OdpowiedzUsuńOczywiście masz rację, zresztą napisałam tak już dawno w innym wpisie, podając przepis na wersję podstawową tego dania :) tutaj mnie coś przyćmiło :D
Usuń