Szwedzkie burgery z łososia
Bardzo dawno nie robiłam burgerów, a że bardzo spodobał mi się pomysł na burgery z łososia u Globecookerki, postanowiłam je wypróbować, zwłaszcza że w zamrażarce miałam akuratną porcję łososiowego filetu. Rzecz jasna upiekłam najpierw bułki hamburgerowe według wielokrotnie już sprawdzonego i ulubionego przepisu (kupnych nie tykam). Reszta roboty to pestka :)
No i cóż... okazało się, że połączenie łososia, konfitury z borówek i sera jest niesamowicie smaczne – o ile oczywiście lubicie łososia :) Dla mnie to jedna z ulubionych ryb, a burgery bardzo przypadły mi do gustu :)
SZWEDZKIE BURGERY Z ŁOSOSIA
(3 porcje)
3 bułki do hamburgerów (najlepiej domowej roboty),
350g filetu z łososia,
1 jajko,
1 łyżka bułki tartej,
kilka plastrów sera żółtego (użyłam cheddar),
dżem z borówki do mięs,
garść rukoli,
3 łyżki gęstego jogurtu (użyłam greckiego light),
1 łyżka majonezu,
szczypiorek,
1 łyżka soku z cytryny,
sól i pieprz,
olej do smażenia
Za pomocą noża oddzielić od łososia skórę, a mięso dokładnie posiekać (tak jak na tatara). Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować 3 okrągłe burgery. Wstawić je do lodówki na godzinę (lub do zamrażalnika na 15 minut), aby stężały.
Jogurt i majonez wymieszać z 1 łyżką posiekanego szczypiorku. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć burgery po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
W tym czasie bułki rozkroić i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika. Można też zagrzać je na drugiej, suchej patelni.
Na ciepłym pieczywie rozsmarować sos jogurtowy, ułożyć rukolę i burgera. Następnie położyć ser, łyżeczkę dżemu z borówki i przykryć górną połową bułki.
Podawać od razu :)
2 komentarze
o takie to ja bym nawet z chęcią zjadła bo ogólnie nie przepadam za hamburgerami:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo zachęcająco. Myślę, że mój mąż dałby się przekonać do takich burgerów ;)
OdpowiedzUsuń