Duńskie kanapki z jajecznicą
Wczoraj opisywałam na blogu miłość Duńczyków do kanapek i przedstawiłam przepis na kanapkę ”Słońce nad Gudhjem”, natomiast dzisiejsza propozycja na smørrebrød jest prostsza i zdecydowanie mniej kontrowersyjna. Żadnej surowizny! ;)
Choć jajecznica i wędzona makrela brzmią banalnie, nie wpadłabym na to, by połączyć oba składniki razem. Efekt? Ciekawy i bardzo smaczny. Warto więc spróbować :)
DUŃSKIE KANAPKI Z JAJECZNICĄ
4-5 kromek ciemnego, żytniego chleba (duńczycy używają chleba rugbrød),
4 jajka, wędzona makrela,
masło,
sól i pieprz,
posiekany szczypiorek
Z makreli zdjąć skórę i oddzielić ości. Usmażyć jajecznicę na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Kromki chleba posmarować masłem, nałożyć jajecznicę, a na wierzchu nałożyć nieco wędzonej ryby. Na koniec posypać szczypiorkiem.
(przepis z książki „Skandynawia jest piękna!” podpatrzony na blogu Inspiracje z Północy)
6 komentarze
ooo, taką to zdecydowanie spróbuję! wczorajsza nie do przejścia przeze mnie - surowe żółtko :/
OdpowiedzUsuńprosto a jak na pewno smacznie , wypóbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńpyszności:D
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się nad zrobieniem tych kanapek. Lubię pastę z jajek i makreli, więc zapewne by mi zasmakowały ;)
OdpowiedzUsuńDuńskie kanapki charakteryzują się tym, że jest tam minimum chleba a maximum pælegg czyli tego, co się daje na górę. Czyli kanapka powinna być dwa razy cieńsza niz na zdjeciu, kanapki z jajecznicą podaje się ze szczypiorkiem, krewetkami, kawiorem, śledziami, majonezem z curry, łososiem itd. W Norwegii i Szwecji są podobne ale chleb trochę grubiej krojony.
OdpowiedzUsuńDzięki za cenne uwagi, co do chleba nie spieram się, ja nie mam wprawy w krojeniu ;) a dodatki jakie kto lubi, także wędzona makrela, co z resztą ma swoje uzasadnienie w źródle :)
Usuń