Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sznycle cielęce w orzechowej panierce

By 10:15 ,

Będąc na półmetku Orzechowego Tygodnia, zdecydowałam się przygotować prosty, lecz bardzo smaczny przepis na z pozoru zwykłe kotlety cielęce. Panierka z orzechów włoskich nadaje im świetnego aromatu i czyni je znacznie wykwintniejszymi :)
Zastosowanie cielęciny do tego przepisu jest strzałem w dziesiątkę: po pierwsze, jej smak doskonale komponuje się z orzechami. Po drugie, orzechy dość łatwo się przypalają, dlatego kotlety należy smażyć na małym ogniu i niezbyt długo – cielęcina szybko „dochodzi”, a przy tym można podać ją jeszcze różową.

Delektując się pysznym obiadem, pozostało nam tylko ubolewać nad coraz wcześniej zapadającym zmrokiem, który znacznie obniża jakość zdjęć...


 

SZNYCLE CIELĘCE W ORZECHOWEJ PANIERCE
(2 porcje)
2 sznycle z udźca cielęcego (ok. 250g),
2/3 szklanki orzechów włoskich,
1 jajko,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól i pieprz,
masło klarowane do smażenia (ewentualnie pół na pół olej i zwykłe masło)

Orzechy drobno posiekać nożem lub w blenderze. Sznycle umyć, osuszyć i każdy podzielić na 2 mniejsze. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i wstawić do lodówki na pół godziny. 
Jajko roztrzepać ze szczyptą soli. Obtaczać sznycle w jajku, a następnie w posiekanych orzechach. Panierkę lekko przygnieść dłonią. 
Smażyć na maśle na małym ogniu z obu stron, pilnując by orzechy się nie przypaliły.


(inspirowane przepisem z książki H. Szymanderskiej „Potrawy z orzechami”)

 

Orzechowy Tydzień

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. o fajny pomysł na panierkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie miałam cielęciny i użyłam kurczaka :( ale wyszło pysznie .Bardzo smaczna ta panierka

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajna panierka i penie pasuje do każdego mięsa a może i do ryb :) Warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń