Sałatka ze stekiem z tuńczyka
Kilka miesięcy temu pierwszy raz spróbowałam świeżego tuńczyka, przygotowując te oto steki. Tym razem użyłam mniejszych kawałków, które nie starczyłyby na obiad, ale znakomicie przypasowały do lekkiej sałatki. No i udało mi się nie „przeciągnąć” mięsa ;)
Steki opanierowałam w kolorowym tłuczonym pieprzu, który znakomicie do nich pasował. Jeśli jednak nie jesteście zwolennikami takiej pikanterii, można doprawić tuńczyka w inny sposób, np. ziołami.
SAŁATKA ZE STEKIEM Z TUŃCZYKA
(2 porcje)
2 kawałki (po ok. 100g) steku z tuńczyka,
2 garście miksu sałat,
100g pomidorków koktajlowych,
1 pomarańcza,
3 łyżki oliwek,
1 łyżka kolorowego pieprzu,
sól,
oliwa
Pieprz utłuc w moździerzu. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i posypać pieprzem, lekko dociskając go dłonią.
Sałatę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach.
Pomarańczę wyszorować i zetrzeć 1 niepełną łyżeczkę skórki. Następnie owoc wyfiletować, tzn. obrać ze skórki razem z białym albedo i ostrym nożem wyciąć kawałki miąższu spomiędzy błonek. Fileciki z pomarańczy rozłożyć na sałacie, a z tego co zostało, wycisnąć sok i wymieszać ze startą skórką i 2 łyżkami oliwy. Powstały dressing doprawić solą i pieprzem.
Przekrojone na połówki pomidorki, krążki cebuli i oliwki rozłożyć na sałacie.
Steki z tuńczyka posmarować oliwą i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni, obracając, by były z obu stron zarumienione, ale w środku lekko surowe. Pilnować, ponieważ ryba smaży się krócej niż inne mięsa :)
Mięso wyjąć na deskę do krojenia, pokroić w plastry i rozłożyć na sałacie. Polać pomarańczowym dressingiem i od razu podawać.
5 komentarze
Wygląda zachwycająco! Gratuluję!
OdpowiedzUsuńgdzie sie zaopatrzasz w świeżego tuńczyka :) ?
OdpowiedzUsuńW Makro i Lidlu :)
UsuńWitam! A kiedy go solisz? Plasterki po pokrojeniu steków?
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, wykorzystam na pewno.
Pozdrawiam, Małgorzata
Posoliłam na samym początku - drugie zdanie przepisu :) pozdrawiam!
Usuń