Dorsz pieczony z pomidorkami + puree z ciecierzycy z oliwkami
Zdrowo. Kolorowo. Dużo białka, sporo witamin i błonnika. A przede wszystkim smacznie :)
Czy to nie jest przepis na obiad idealny?
I chociaż inspirowany jest dietą South Beach, warto, by tego typu potrawy znalazły się w jadłospisie każdej racjonalnie odżywiającej się osoby :)
DORSZ ZAPIEKANY Z POMIDORKAMI + PUREE Z CIECIERZYCY Z OLIWKAMI
(2 porcje)
2 filety z dorsza,
250g pomidorków koktajlowych,
½ małej cebuli,
świeża bazylia,
1 puszka ciecierzycy,
2-3 łyżki czarnych oliwek,
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli,
koperek lub natka pietruszki,
sól i pieprz,
oliwa
Rybę umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach. Każdy filet przekroić w poprzek na pół i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Oprószyć solą i pieprzem, posypać posiekaną cebulą. Obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii. Skropić oliwą. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
Ciecierzycę zmiksować blenderem, najlepiej niezbyt dokładnie – tak, by część pozostała w kawałkach. Dodać posiekaną czerwoną cebulę oraz koperek/natkę, 1 łyżkę oliwy i pokrojone oliwki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.
Upieczoną rybę podawać z puree cieciorkowym.
Dobrym dodatkiem do tej potrawy są także ugotowane na parze brokuły.
4 komentarze
Fajny pomysł na purre z ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się! Brzmi strasznie smakowicie, a ja ciecierzycę uwielbiam :)
UsuńWczoraj robiliśmy tą rybkę. Zamiast dorsza daliśmy flądrę.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o puree wyszło zbyt suche.... Nie wiem czy nie dodać więcej oliwy?
Oczywiście konsystencję puree sami regulujemy wg uznania, bo ciecierzyca bywa bardziej miękka lub sucha. Można dodać nieco oliwy lub wody.
Usuń