Muffiny z ricottą i czekoladą
Szukając pomysłu na jakieś smaczne spożytkowanie napoczętego opakowania ricotty, natknęłam się u Arabeski na ten przepis. Muffinki z dodatkiem tego włoskiego twarożku okazały się puszyste i delikatne, a czekolada doskonale wzbogaciła ich smak :)
MUFFINY Z RICOTTTĄ I CZEKOLADĄ
(10 sztuk)
1 jajko,
75ml oleju,
150g sera ricotta,
200g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
130g cukru,
1 łyżka ekstraktu waniliowego (np. domowej roboty lub kilka kropli aromatu waniliowego),
50g czekoladowych kropelek lub posiekanej gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Jajko roztrzepać z olejem, wanilią i ricottą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem, połączyć z masą serową za pomocą trzepaczki (mogą pozostać grudki). Dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i nałożyć ciasto. Piec około 20-25 minut.
10 komentarze
Wyglądają bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny ten przepis! Z czekoladą już robiłam, no ale z ricottą jeszcze mi się nie zdarzyło. Pogoda za oknem kiepska i nie chce mi sie iść do sklepu po ser... Ale może jutro będzie ładniej i skorzystam z opublikowanego przepisu. Bo ślinka mi leci już na samą myśl, czekoladowe babeczki muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJeżeli były z ricottą to musiały rozpływać się w ustach :)
OdpowiedzUsuńi tu się potwierdza reguła, że sprzątanie lodówki daje najlepsze przepisy :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. bardzo dobre. Ciasto wyszlo mi dosc zbite i geste, ale mufinki ladnie urosly i sie upiekly. Zrobię nieraz.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że takich muffinek to ja jeszcze nie jadłam, ale przyznam szczerze, że bardzo mnie ciekawi takie zestawienie
OdpowiedzUsuńBardzo łatwy przepis. Szybko się robi, a efekt końcowy znakomity :-) wyszły pyszne i puszyste chociaż ciasto było dość gęste. Na pewno jeszcze zrobię.
OdpowiedzUsuńBabeczki udane ! Ciasto bardzo gęste , do nakładania w papilotkach przydają się dwie łyżki,efekt końcowy pyszny !
OdpowiedzUsuń