Obsługiwane przez usługę Blogger.

Udka kurczaka pieczone z pomidorami i fasolą

By 17:10 , , , , ,

Fajny i smaczny pomysł na obiad, który praktycznie „robi się sam”. Wystarczy tylko krótko obsmażyć mięso, szybko przygotować sos, a potem tylko czekać, aż się upiecze. Nie ma opcji, żeby się nie udało :) Przepis pochodzi z kuchni meksykańskiej, ale jest na tyle swojski, że powinien przypaść do gustu nawet kulinarnym tradycjonalistom ;) 

 

UDKA KURCZAKA PIECZONE Z POMIDORAMI I FASOLĄ 
 (4 porcje) 
4 ćwiartki kurczaka (udka i podudzia), 
2 cebule, 
4 ząbki czosnku, 
1 puszka czerwonej fasoli, 
1 puszka krojonych pomidorów, 
1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
½ szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego), 
½ łyżeczki mielonego kuminu, 
½ łyżeczki oregano, 
odrobina (na czubku noża) cynamonu i mielonych goździków, 
sól i pieprz, 
natka pietruszki, 
olej do smażenia 

Udka oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju i umieścić w żaroodpornym naczyniu. 
Na tę samą patelnię wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć krótką chwilę. Wlać wino i pomidory z puszki, dodać osączoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Sos zagotować, po czym zalać nim kurczaka. 
Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. 
Gotowego kurczaka posypać natką pietruszki. 
Podawać z ryżem. 


(na podstawie przepisu z książeczki „Taco & Tortilla” znalezionego na blogu Dwie Chochelki, z moimi małymi zmianami) 


 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze