Udka kurczaka pieczone z pomidorami i fasolą
Fajny i smaczny pomysł na obiad, który praktycznie „robi się sam”. Wystarczy tylko krótko obsmażyć mięso, szybko przygotować sos, a potem tylko czekać, aż się upiecze. Nie ma opcji, żeby się nie udało :)
Przepis pochodzi z kuchni meksykańskiej, ale jest na tyle swojski, że powinien przypaść do gustu nawet kulinarnym tradycjonalistom ;)
UDKA KURCZAKA PIECZONE Z POMIDORAMI I FASOLĄ
(4 porcje)
4 ćwiartki kurczaka (udka i podudzia),
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
½ szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
½ łyżeczki mielonego kuminu,
½ łyżeczki oregano,
odrobina (na czubku noża) cynamonu i mielonych goździków,
sól i pieprz,
natka pietruszki,
olej do smażenia
Udka oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju i umieścić w żaroodpornym naczyniu.
Na tę samą patelnię wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć krótką chwilę. Wlać wino i pomidory z puszki, dodać osączoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Sos zagotować, po czym zalać nim kurczaka.
Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Gotowego kurczaka posypać natką pietruszki.
Podawać z ryżem.
(na podstawie przepisu z książeczki „Taco & Tortilla” znalezionego na blogu Dwie Chochelki, z moimi małymi zmianami)
2 komentarze
o,jak smacznie i ciekawie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńdanie warte wypróbowania :-)