Placuszki z cukinii i kukurydzy
Na blogu był już placki z cukinii po grecku, placki z kukurydzy po tajsku więc teraz najwyższa pora na... placki z cukinii i kukurydzy. Po meksykańsku :D
Niezły miszmasz, musicie przyznać ;)
Najważniejsze jednak, że placuszki są pyszne i poradzi sobie z nimi z pewnością każdy, ponieważ nie są skomplikowane w przygotowaniu i nie wymagają użycia wymyślnych składników.
Jako dodatek do nich można podać np. sos czosnkowy, choć ja, żeby było bardziej meksykańsko, podałam je w towarzystwie salsy z pomidorów i awokado (przepis już niebawem).
PLACKI Z CUKINII I KUKURYDZY
2 średnie cukinie,
1 puszka kukurydzy,
½ szklanki mleka,
2/3 szklanki mąki,
2 jajka,
sól i pieprz,
olej do smażenia.
Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć w dłoniach z soku, który puściła. Dodać osączoną kukurydzę, mleko, jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane. Na rozgrzany olej kłaść łyżką zgrabne placuszki i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane.
placki z cukinii i kukurydzy |
(przepis z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska” z moimi zmianami)
1 komentarze
Chyba wypróbuję razem z tą salsą :)
OdpowiedzUsuń