Scones z cheddarem
Jakiś czas temu robiłam scones na słodko, jednak wersja wytrawna, z dodatkiem sera cheddar kusiła mnie nie mniej ;)
Scones, czyli brytyjsko-irlandzkie mini bułeczki śniadaniowe, podawane na ciepło na śniadanie lub przekąskę. Są szybkie i łatwe do zrobienia, można więc bez problemu zrobić je rankiem, bez obawy o śmierć głodową w trakcie wypiekania.
Wersja wytrawna scones zawiera ser cheddar, który można zastąpić dowolnym innym serem o wyrazistym smaku.
Jako dodatek do takich bułeczek pasuje m.in. kwaśna śmietana, serek kremowy, guacamole, szynka i świeże warzywa. Polecam :)
SCONES Z CHEDDAREM
200g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
25g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych),
50g miękkiego masła,
75g sera cheddar,
150ml mleka
+ trochę do posmarowania
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni C. Mąkę wsypać do miski, dodać masło i rozdrobnić je w palcach, aż postanie coś w rodzaju kruszonki. Dodać płatki owsiane, drobno starty ser i mleko. Zagnieść miękkie ciasto – jeśli jest zbyt suche i się kruszy, można dodać jeszcze trochę mleka. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość 2cm. Szklanką o ostrych krawędziach wyciąć okrągłe ciastka, starając się nie przekręcać szklanki w trakcie wykrawania (dzięki temu scones będą miały „podręcznikowy”, walcowaty kształt). Scones umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. Piec przez 12-15 minut, aż wyrosną i zrobią się złociste.
(na podstawie przepisu z BBC GoodFood)
3 komentarze
Brzmi nieźle! Postaram się kiedyś wypróbować - jak będę mieć dostęp do piekarnika :D
OdpowiedzUsuńIdealne!
OdpowiedzUsuńPieknie wyrosly cie te sconsy! ;)
OdpowiedzUsuń