Obsługiwane przez usługę Blogger.

Meksykańska zupa z kukurydzą i batatami

By 17:38 , , , ,

Bardzo smaczna, meksykańska zupa o intensywnym kolorze i aromacie. Idealnie poprawi nastrój w chłodne i pochmurne popołudnia :) Kukurydza i bataty nadają zupie słodkiego posmaku, a chili pikanterii. Doskonałe połączenie smaków :) Polecam! 

 

ZUPA Z KUKURYDZĄ I BATATAMI
(4 porcje) 
1 średni batat (ok. 350g), 
1 puszka kukurydzy, 
1 czerwona papryka, 
1 cebula, 
2-3 ząbki czosnku, 
1 mała papryczka chili, 
5 szklanek bulionu warzywnego, 
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
1 łyżeczka mielonego kuminu,
½ łyżeczki mielonych nasion kolendry, 
sól i pieprz, 
1 łyżka oliwy, cząstki limonki do podania, 
świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania 

W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i chili (bez pestek). Smażyć na niewielkim ogniu, aż cebula zmięknie. Zalać bulionem i gotować 5-10 minut. Doprawić kuminem i kolendrą. 
Paprykę oczyścić, batata obrać i oba warzywa pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować 10 minut. Dodać osączoną kukurydzę, paprykę w proszku, kumin i nasiona kolendry, gotować jeszcze 5 minut. 
Zupę zdjąć z ognia i częściowo zmiksować – tak, by mniej więcej połowa warzyw została w kawałkach. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 
Zupę podawać skropioną sokiem z limonki i posypaną świeżą kolendrą/natką. 


(przepis podpatrzony na blogu galangal, z moimi małymi zmianami)


 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. sam kolor zachęca do spróbowania:) piękna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś ugotowałam, pycha! Zrobiłam ostrzejszą i po ugotowaniu 3 łyżki wazowe zmiksowałam i dodała do reszty. Dzięki temu pozostały warzywa w kawałkach, ale zupa się zagęściła. Gorąco polecam przepis!

    OdpowiedzUsuń