Omlet czekoladowy
Wieki nie jadłam omletu, więc z przyjemnością wypróbowałam przepis na „oachaca chocolata omeletta”, czyli meksykański czekoladowy omlet podpatrzony jakiś czas temu u kabamaigi.Było to pyszne, sycące i prawdziwie rozpustne śniadanie :)
OMLET CZEKOLADOWY
(1 porcja)
2 jajka,
1 łyżeczka cukru pudru + trochę do posypania,
2 łyżeczki kakao,
1 łyżka masła,
+ dowolne owoce
+ bita śmietana lub jogurt
Żółka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Dodać do piany i delikatnie połączyć łyżką. Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć masę jajeczną i smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Gdy wierzch omletu zacznie się ścinać, ostrożnie przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze minutę. Zsunąć na talerz, złożyć na pół i posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem i owocami.
3 komentarze
ciekawy, jeszcze nie jadłam czekoladowego. no i z bananami. pewnie wybrałabym to samo zestawienie :)
OdpowiedzUsuńNiby proste a takie pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny! Taki lekki, czekoladowy, dodatek jogurtu i banana, idealnie : ) Polecam!
OdpowiedzUsuń