Cytrynowe eskalopki z grillowanymi szparagami
Od kilku lat szparagi pojawiają się w moim majowym menu , nie mogło ich więc zabraknąć także teraz :)
Jest to tak eleganckie warzywo, że nawet podane w tak prostej formie jak grillowane, uświetnią każdą potrawę i uczynią z niej wyjątkowo wykwintne danie. Toteż na niedzielny obiad przygotowałam schabowe eskalopki w sosie cytrynowym i właśnie grillowane szparagi. Według mnie połączenie idealne, ponieważ cytrynowy sos z eskalopek doskonale współgrał ze szparagami i podkreślał ich smak :)
A inne rarytasy z wykorzystaniem szparagów – w ramach wspólnego gotowania – przygotowały Zuzia, Justinka, Martynosia, Mopsik i Shinju :)
CYTRYNOWE ESKALOPKI Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI
(2 porcje)
4 cienkie plastry schabu (po ok. 80-100g każdy),
10-12 szt. szparagów (zielone i białe pół na pół lub tylko zielone),
1 cytryna, oliwa,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka mąki,
1/3 szklanki lekkiego rosołu,
sól i pieprz
Cytrynę wyszorować, odciąć 2 plastry. Z tego co zostało zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Plastry mięsa umyć, osuszyć i lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, dodać sok i skórkę z cytryny oraz 2 łyżki oliwy. Odstawić na godzinę do lodówki.
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i szczypty cukru, wrzucić szparagi i gotować ok. 3-5 minut, aż będą al dente. Wyjąć.
Na patelni rozgrzać masło i odrobinę oliwy. Eskalopki wyjąć z marynaty i smażyć po ok. 1 minucie z każdej strony, aż będą złociste. Przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową, żeby trzymały ciepło.
Na tę samą patelnię dodać mąkę i króciutko przesmażyć, mieszając trzepaczką. Cały czas mieszając, wlać bulion i resztki marynaty. Gotować kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Rozgrzaną patelnię grillową posmarować niewielką ilością oliwy. Ułożyć szparagi i zrumienić z obu stron. Oprószyć solą i pieprzem.
Eskalopki podawać ze szparagami i cytrynowym sosem.
(inspirowane przepisem z magazynu "To jest pyszne" 2/2012 z moimi zmianami)
6 komentarze
Z tym cytrynowym sosikiem, to danie musiało być bardzo smaczne. Fajnie, że użyłaś także białych szparagów, ja je traktuję nieco po macoszemu, muszę poświęcić im więcej czasu i miejsca na blogu ;)
OdpowiedzUsuńDanie jest zjawiskowe i wspaniale wygląda, a i smakować musi nieziemsko. Lubię wszystkie szparagowe propozycje!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam grillowane szparagi! Dziękuję za pierwsze spotkanie w wirtualnej kuchni:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBrzmi doskonale. Cytryna i szparagi bardzo mi do siebie pasują. :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie i wiosennie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuń