Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pyzy z mięsem

By 19:00 , , ,

Pyzy z mięsem chodziły za mną od bardzo dawna, ale ich zrobienie ciągle odkładałam na dalszy plan. W końcu jednak zmobilizowałam się i razem z Shinju w ramach wspólnego gotowania przygotowałyśmy je po raz pierwszy :) Nie ma co, pyzy to nie jest szybka potrawa, ale opłaca się poświęcić im trochę czasu :) Kto jeszcze nie jadł, koniecznie powinien spróbować. 

 

PYZY Z MIĘSEM 
(4 porcje) 
  • 1kg obranych ziemniaków, 
  • 400g ugotowanego mięsa np. z rosołu (u mnie wołowina i wieprzowina), 
  • 2 jajka, 
  • ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • ok. ½ szklanki mąki pszennej, 
  • 2 cebule, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • kawałek słoniny, 
  • sól i pieprz 

1 cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Mięso zmielić (w maszynce lub blenderem), dodać podsmażoną cebulę, 1 jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. 
Połowę ziemniaków ugotować, odcedzić i przestudzić, a następnie utłuc na puree. 
Drugą połowę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sitku i dodać do ugotowanych. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać obie mąki, wyrabiając, aż powstanie gładkie i nie klejące się do rąk ciasto. 
 Z masy mięsnej uformować niewielki kulki. Z ciasta odrywać kawałki i formować je na kształt placuszków. Oblepić nimi kulki z mięsa i formować okrągłe pyzy. 
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek kłaść pyzy i gotować je przez ok. 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
 Słoninę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, a gdy wytopi się tłuszcz, dodać posiekaną cebulę. Smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się zrumieni. 
Gorące pyzy podawać okraszone skwarkami i cebulą.

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Ale jasne Ci wyszły O.O U mnie całkowicie inny kolor. Dzięki za dołączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wszystko zależy od gatunku ziemniaków. Czasami trafiają się takie, co ciemnieją już podczas tarcia na tarce, ledwo nastąpi kontakt z tlenem. A inne znowuż długo pozostają jasne. Inna sprawa, że ja również staram się jak najszybciej po starciu wymieszać je z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem, żeby nie były długo narażone na działanie tlenu :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię zaglądać na twój blog, masz świetne przepisy :)) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bombowo wyglądają. Pychota. Dawno nie jadłam,.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojjj uwielbiam pyzy :) ! Muszę je koniecznie zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  5. a ziemniaki można przepuścić przez praskę? czy koniecznie trzeba trzeć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jak przepuścić przez praskę surowe ziemniaki? Tak się robi z ugotowanymi, ale surowe przecież są twarde... Z ziemniakami robimy to, co na placki ziemniaczane. Niektórzy przepuszczają je przez maszynkę do mielenia mięsa, a jak ktoś ma sokowirówkę, to przez sokowirówkę i w ten sposób łatwo uzyskuje rozdrobnione ziemniaki. Można i tak :)

      Usuń