Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gulasz z karkówki

By 10:10 , , ,

Przepisów na rozmaite gulasze jest nieskończenie wiele. Warto pod ręką mieć taki jak ten – z prostych składników i nieskomplikowany w przygotowaniu. Z jego przygotowaniem powinien sobie poradzić każdy posiadacz głębokiej patelni lub garnka z grubym dnem ;) Taki gulasz doskonale łączy się praktycznie z każdym dodatkiem – od kaszy, przez ziemniaki, na kopytkach skończywszy. 

 

GULASZ Z KARKÓWKI 
(4 porcje) 
750g karkówki wieprzowej, 
150g pieczarek, 
1 duża cebula, 
3 ząbki czosnku, 
1 marchewka, 
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
ok. 2 szklanki bulionu wołowego, 
3 ziarna ziela angielskiego, 
2 liście laurowe, 
słodka i ostra mielona papryka, 
szczypta tymianku, 
sól i pieprz,
1 czubata łyżeczka mąki, 
olej 

Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i posiekać, obraną marchewkę pokroić w plasterki. 
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć partiami na niewielkiej ilości rozgrzanego w głębokiej patelni oleju. Wyjąć, a na patelnię wrzucić cebulę, pieczarki i marchewkę. Smażyć razem kilka minut, po czym dodać mięso. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku papryką w proszku (słodką i ostrą), tymiankiem, solą i pieprzem. 
Sos można dodatkowo zagęścić łyżeczką mąki rozmieszanej uprzednio w niewielkiej ilości zimnej wody. Nie jest to konieczne, zależy od preferencji, jak gęsty sos lubimy.

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. mega apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, dziś zrobiłam i bardzo nam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry - zrobiłam dzisiaj z młodymi ziemniaczkami tylko zamiast bulionu dodałam wody. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Dziś zrobiłam z kluskami śląskimi. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wydaje się świetny. Jutro będę robił :). Brakuje czosnku w opisie, rozumiem, że dodawany wraz z cebulą? :) pozdrawiam i dzięki. ps. chyba jeszcze poszukam gdzieś przepisu na kopytka :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, czosnek wtedy co cebulę, już dopisuję. A przepis na kopytka np. tutaj: http://mirabelkowy.blogspot.com/2013/05/podsmazane-kopytka-z-sosem-paprykowym.html :)

      Usuń
  6. Rozumiem, że karkówka ma być wołowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o najpopularniejszy rodzaj karkówki, czyli karkówkę wieprzową. Powinnam była to doprecyzować :)
      Oczywiście można ten gulasz przygotować na karkówce wołowej, trzeba tylko dłużej go dusić :)

      Usuń