Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zimowy deser a la tiramisu

By 13:34

Po prostu... odjęło mi mowę. Smak TEGO CZEGOŚ przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :)

Photobucket

ZIMOWY DESER A LA TIRAMISU
ok. 750g gotowej babki kakaowej*,
250g sera mascarpone,
500g twarożku**,
200ml śmietanki kremówki,
70g cukru pudru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
szklanka mocnego naparu kawowego,
2 łyżki amaretto lub rumu,
4 łyżki kakao,
słoik (litrowy) wiśni w syropie***,
1 duża pomarańcza,
100ml czerwonego wina,
kawałek cynamonu,
gwiazdka anyżku,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Spód formy (25 x 30 cm, ale mniejsza też będzie OK) wyłożyć pergaminem. Ciasto pokroić na plastry grubości ok. 1 cm, połową z nich wyłożyć dno foremki. Do przestudzonego naparu kawy dodać amaretto lub rum i połową nasączyć ciasto.

Mascarpone, twarożek, cukier puder, cukier wanilinowy i przyprawę do piernika wymieszać razem łyżką. Nie należy miksować mikserem, gdyż mascarpone robi się wodnisty. Kremówkę ubić i delikatnie wmieszać ją w masę serową.

Połowę tak przygotowanego kremu wyłożyć na nasączone ciasto w foremce.
Na to wykładamy pozostałą część ciasta, nasączamy resztą kawy i wykładamy drugą połową kremu. Formę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Wiśnie osączyć, syrop przelać do rondla, odlewając około ćwierć szklanki. Pomarańczę przekroić na pół – z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić w półplastry. I sok, i plastry wrzucić do rondla z sokiem. Dodać cynamon i anyż, wlać wino i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. W syropie, który został wcześniej odlany mieszamy mąkę ziemniaczaną i całość wlewamy do gotującego się sosu. Mieszając, gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec wrzucamy wiśnie.
Przed podaniem tiramisu posypać kakao. Podawać z gorącym sosem.

* babkę kakaową można zastąpić murzynkiem, piernikiem lub innym ciastem. Ja zrobiłam babkę piaskową z przepisu Linusi, do całości dodając kakao oraz łyżkę przyprawy do piernika
** chodzi o taki zmielony twaróg na serniki kupowany w wiaderkach, ale bez żadnych dodatków (cukru, jajek itp.)
*** można użyć mrożonych wiśni, ale wcześniej trzeba je zasypać cukrem. Rozmrażając się, puszczą słodki sok, który wykorzystujemy :)

(przepis z gazetki "To jest pyszne", z moimi modyfikacjami i uwagami)

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze