Zimowy deser a la tiramisu
Uwielbiam tiramisu - to jeden z moich ulubionych deserów, jeśli nie najbardziej ulubiony :) Kiedy więc zobaczyłam w gazetce "To jest pyszne" przepis na poniższy deser, od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Jest on co prawda tylko luźno inspirowany włoskim oryginałem, ale jest naprawdę przepyszny - warstwy kakaowo-korzennego ciasta i twarożkowego kremu tworzą idealny duet, ale największą robotę robi tutaj wspaniały wiśniowy sos. Schłodzony deser podany z gorącym sosem to rewelacyjny, wykwintny deser na zimową niedzielę :)
deser a la tiramisu z wiśniowym sosem |
ZIMOWY DESER A LA TIRAMISU
- ok. 750 g gotowej babki kakaowej*,
- 250 g sera mascarpone,
- 500 g serka kremowego śmietankowego typu Philadephia albo mielonego twarogu na serniki,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 70 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- szklanka mocnego naparu kawowego,
- 2 łyżki amaretto lub rumu,
- 4 łyżki kakao,
- słoik (litrowy) wiśni w syropie**,
- 1 duża pomarańcza,
- 100 ml czerwonego wina,
- kawałek cynamonu,
- gwiazdka anyżku,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciasto pokroić na plastry grubości ok. 1 cm, połową z nich wyłożyć dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam żaroodpornego naczynia 18 x 29 cm).
Do przestudzonego naparu kawy dodać amaretto lub rum i połową nasączyć ciasto.
Śmietankę ubić na sztywno. W drugiej misce krótko zmiksować razem mascarpone, twarożek, cukier puder, cukier wanilinowy i przyprawę do piernika. Dodać śmietankę i za pomocą łyżki lub trzepaczki wmieszać ją w masę serową. Połowę tak przygotowanego kremu wyłożyć na nasączone ciasto w foremce. Na to wykładamy pozostałą część ciasta, nasączamy resztą kawy i wykładamy drugą połową kremu.
Formę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wiśnie osączyć, syrop przelać do rondla, odlewając około ćwierć szklanki. Pomarańczę przekroić na pół – z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić w półplastry. I sok, i plastry wrzucić do rondla z sokiem wiśniowym. Dodać cynamon i anyż, wlać wino i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
W syropie, który został wcześniej odlany wymieszać mąkę ziemniaczaną i całość wlać do gotującego się sosu. Mieszając, gotować jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać wiśnie.
Przed podaniem tiramisu posypać kakao. Podawać z gorącym sosem.
* babkę kakaową można zastąpić murzynkiem, piernikiem lub innym ciastem. Ja zrobiłam babkę piaskową w wersji kakaowej (PRZEPIS), dodając łyżkę przyprawy do piernika
** można użyć mrożonych wiśni, ale wcześniej trzeba je zasypać cukrem. Rozmrażając się, puszczą słodki sok, który wykorzystujemy :)
(przepis z gazetki "To jest pyszne", z moimi modyfikacjami i uwagami)
zimowy deser a la Tiramisu |
0 komentarze