Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cytrynowy kurczak z glazurowaną marchewką

By 13:32 , , , , ,

Z roku na rok pobijam samą siebie jeśli chodzi o czas planowania sylwestra. W zeszłym roku decyzja o spontanicznym wypadzie do Białki Tatrzańskiej podjęta została na dwa dni przed, w tym roku o imprezie u dawnego znajomego dowiedziałam się tego samego dnia około 12:00 :P Strach pomyśleć, co będzie za rok.

Wracając na ziemię – dziś przedstawię obiad, który od pewnego czasu regularnie gości na naszym stole. Robi się go szybko, łatwo, a na dodatek nie wymaga żadnych wymyślnych składników, więc świetnie sprawdza się, gdy w lodówce i szafkach jest prawie pusto ;)
Przepis pochodzi od Trufli, wprowadziłam niewielkie modyfikacje.

Photobucket

CYTRYNOWY KURCZAK Z GLAZUROWANĄ MARCHEWKĄ 

(przepis na 4 porcje)

  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • 1 duża cytryna,
  • 5-6 marchewek,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • trochę oliwy,
  • szczypta tymianku,
  • sól i pieprz do smaku

Filety lekko rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Wlać sok z połówki cytryny i nieco oliwy, odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu, filety usmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej na patelni grillowej).

Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki. Podgotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie (ok. 5-7 min.). W rondelku roztopić masło, dodać sok z drugiej połówki cytryny, cukier i wrzucić marchewkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować ok. 10 min, często mieszając.

Usmażone filety i marchewkę wyłożyć na talerz, udekorować świeżą miętą, bazylią lub plasterkami cytryny.

Podawać najlepiej z kaszką kuskus (przygotowaną na bazie bulionu zamiast wody), ewentualnie z ziemniakami.


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis. Kurczak w marynacie cytrynowej i tymianku - RE-WE-LA-CJA! W marchewce nie pasował mi dodatek soku z cytryny, więc następnym razem go po prostu pominę. Bardzo fajny obiad jednym słowem i kolejny strzał w 10-tkę jeśli chodzi o przepis z Twojego blogu. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ;) Pzdr Aga

    OdpowiedzUsuń