Spaghetti z mięsem
Kolejne improwizowane makaronowe danie, tym razem dla mięsożerców. Szczególne uznanie zyska u tej części populacji, która kręci nosem, ilekroć obiad jest jarski (czyli przeważnie faceci) ;)
SPAGHETTI Z MIĘSEM
(przepis na 4 osoby) - 400g makaronu spaghetti,
- 400g mielonej wołowiny,
- kilka plasterków wędzonego boczku,
- duża czerwona papryka,
- kilka sztuk pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200-250ml śmietanki 12% do sosów,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz
Na dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę, podsmażyć pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojone na paseczki boczek, paprykę i pieczarki, smażyć chwilę. Dodać posiekany czosnek i zamieszać, uważając by się nie przypalił. Wrzucić mięso mielone i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż będzie zupełnie dobre. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zdjąć z ognia i dolać śmietankę (ilościowo wedle uznania).
W tak zwanym międzyczasie ugotować al dente makaron, odcedzić i od razu połączyć z sosem mięsnym. Sprawnie wymieszać i od razu podawać.
0 komentarze