Obsługiwane przez usługę Blogger.

Spaghetti z mięsem

By 16:14 , ,

Kolejne improwizowane makaronowe danie, tym razem dla mięsożerców. Szczególne uznanie zyska u tej części populacji, która kręci nosem, ilekroć obiad jest jarski (czyli przeważnie faceci) ;)

Photobucket

SPAGHETTI Z MIĘSEM

(przepis na 4 osoby) 
400g makaronu spaghetti,
400g mielonej wołowiny,
kilka plasterków wędzonego boczku,
duża czerwona papryka,
kilka sztuk pieczarek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
200-250ml śmietanki 12% do sosów,
2 łyżki oleju lub oliwy,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz

Na dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę, podsmażyć pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojone na paseczki boczek, paprykę i pieczarki, smażyć chwilę. Dodać posiekany czosnek i zamieszać, uważając by się nie przypalił. Wrzucić mięso mielone i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż będzie zupełnie dobre. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zdjąć z ognia i dolać śmietankę (ilościowo wedle uznania).
W tak zwanym międzyczasie ugotować al dente makaron, odcedzić i od razu połączyć z sosem mięsnym. Sprawnie wymieszać i od razu podawać.

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze