Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto rabarbarowe z migdałową kruszonką

By 23:35

Przyzwoite, bezproblemowe ciasto. Osobiście wolę bardziej "wilgotne" ciasta, ale reszcie rodziny bardzo smakowało. Mnie najbardziej przypadła do gustu ta kruszonka ;)
Przepis od koleżanki, trochę zmodyfikowany:

Photobucket

CIASTO Z RABARBAREM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
2/3 kostki miękkiego masła,
2/3 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
4 jajka,
2 szklanki mąki,
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki płatków migdałowych,
kilka łodyg rabarbaru (około 5, zależnie od wielkości)
kruszonka:
1/3 kostki miękkiego masła,
pół szklanki cukru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
pół szklanki płatków migdałowych,
pół szklanki płatków owsianych
2 łyżki mąki

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać płatki migdałowe i wymieszać. Ciasto przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25-30 minut.
W tym czasie zrobić kruszonkę, zagniatając ze sobą wszystkie składniki. Posypać ciasto i piec jeszcze 15-20 minut (w sumie ciasto powinno się piec jakieś 45-50 minut).

 

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Ciasta rabarbarowe sa pyszne! Twoje też tak wygląda i jeszcze ta kruszonka, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ubóstwiam wszelkie kruszonki! bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez z ciast najbardziej lubie kruszonke :))) Zostal moze jeszcze kawaleczek dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie też kruszonka przypadłaby najbardziej do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kruszonka po protu świetna!

    OdpowiedzUsuń
  6. kwaśny rabarbar i słodka kruszonka to dla mnie jedno z najpyszniejszych połączeń.

    OdpowiedzUsuń
  7. :) mniam. chętnie wykorzystam i zrobię w najbliższym czasie.

    PRóbuję znaleźć na stronie adres mailowy - ale nie mogę, jak również formularza kontaktowego - może wkleję Ci moją prośbę tutaj - jeśli uznasz, że lepiej ją usunąć, bardzo proszę.

    Witam

    Kilka dni temu stworzyliśmy stronę internetową - tematem głównym naszej strony jest żółty i
    biały ser, czyli to, co wytwarzamy. Ze zrozumiałych względów promujemy nasze produkty.
    Jednak nie z powodu chęci promocji tychże piszę do Ciebie tego maila.
    Przygotowując stronę zależało mi na tym, by była ona przyjazna, ciepła i zachęcająca - by
    informacje na niej zawarte były dla użytkowników przydatne lub przynajmniej
    interesujące. Jest to ważne nie tylko ze względów wizerunkowych - zależy nam na tym,
    żeby nikogo do sera nie zniechęcać. To w końcu jeden z fajniejszych składników w kuchni.
    Ponieważ tworzysz blog kulinarny, jesteś dla nas szczególnym ekspertem, którego chcielibyśmy
    prosić o opinię naszej pracy. Jest to istotne szczególnie dla mnie - sama uwielbiam gotować i
    wiem jak osoby ceniące sobie świat kuchni i jego bogactwo przykładają wagę do tego co
    gotują i jak. Chciałabym dowiedzieć się co Ci się w niej podoba, co mniej, czy jest coś co
    jeszcze mogłoby się pojawić na stronie, co jest jej mocną, a co słabszą stroną wartą
    dopracowania. Będzie mi niezmiernie przyjemnie jeśli pokusisz
    się o taką opinię. Opinię kulinarnego specjalisty, ceniącego sobie drobne
    przyjemności i chętnie wykorzystującego sieć jako źródło informacji.
    Przyznam, że równie interesująca byłaby opinia Twoich czytelników, gdybyś podzieliła się z nimi swoimi spostrzeżeniami.

    to ta strona:
    www.krolestwosera.com

    Z góry dziękuję za pomoc.
    Ania Moderska

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta kruszonka zachęca do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie :) Gratuluję zajęcia trzeciego miejsca w konkursie kulinarnym. Na moim blogu można zobaczyć szczegółową listę wraz z głosami i zdjęcia nagród :)

    Proszę o sprawdzenie poczty e - mail :)

    Pozdrawiam serdecznie Mariusz

    OdpowiedzUsuń
  10. Migdałowa kruszonka i ciasto rabarbarowe. Duet idealny, któremu nikt się nie oprze.

    OdpowiedzUsuń