Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kwadraciki dyniowe

By 22:32

Jak pogodzić chęć poprawienia figury przed wakacjami z przemożną ochotą na słodycze? No, właściwie to chyba się nie da. Można jednak próbować zagłuszać wyrzuty sumienia ciastem, które bazuje na razowej mące, płatkach owsianych i dyni, za to bez dodatku tłuszczu. Naprawdę, wyszły nadspodziewanie dobre. Komuś, kto lubi miękkie, "gnieciuchowate" ciasta, dynię i nie przeszkadzają mu "farfocle" (czyt. wiórki kokosowe i płatki), na pewno przypadnie do gustu :)
Przepis znalazłam u Arabeski i leciutko go zmodyfikowałam.
Do ciasta użyłam puree z pieczonej dyni, które zrobiłam jesienią i zamroziłam :)

Photobucket

KWADRACIKI DYNIOWE
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
2/3 szklanki cukru (dałam brązowy),
1 jajko,
400g puree dyniowego,
pół szklanki musu jabłkowego,
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,
1/3 szklanki wiórków kokosowych + 1 łyżka
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
płaska łyżeczka zmielonych goździków,
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
1 łyżka miodu

Wymieszać razem cukier, jajko, mus jabłkowy i puree z dyni. Dodać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, orzechy i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 25 x 30cm) i równo rozsmarować. Piec w temp. 180 stopni przez około 35 minut.
Ciepłe ciasto posmarować lekko miodem, posypać pozostałą łyżką wiórków. Po całkowitym ostudzeniu pokroić na kwadraty.


Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. brakuje mi dyni. jej cudownego smaku i koloru. ale czekam cierpliwie na sezon, czasu jeszcze wiele.

    OdpowiedzUsuń
  2. przez te goździki w nich, nawet teraz zjadłabym kilka takich kwadracików!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja dynia skończyła się w styczniu....
    Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smacznie wygląda !

    Zapraszam do mojego konkursu nr 2
    http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm.. mniam!
    W tym cieście jest wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne kwadraciki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. asieja, Joanno, ja wciąż mam jej zapasy w zamrażarce ;) więc zanim zacznie się dyniowy sezon, pojawi się tu jeszcze kilka przepisów ;)

    My, ja też przepadam za goździkami.

    doroto, dziękuję.

    edysiu, ja też to sobie powiedziałam, gdy znalazłam ten przepis u Arabeski ;)

    wiosenko, cieszę się, że Ci się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Alez urocze! Szkoda, ze nie mam juz dyni :/
    Ale to nic, bedzie jak znalazl na przyszly sezon ;)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy to ciasto nadaje sie do mrozenia?

    OdpowiedzUsuń
  10. Drogi anonimie, niestety nie wiem - nie mroziłam.

    OdpowiedzUsuń