Obsługiwane przez usługę Blogger.

Żółte filety rybne po tajsku (na parze)

By 23:01 ,

Pierwszy raz pokusiłam się o zrobienie ryby dl mojej rodziny. Dotychczas jakoś nie bardzo się do tego kwapiłam, bo po pierwsze, jestem na nie uczulona, a po drugie, nienawidzę zapachu smażonych ryb ;) Przełamałam się jednak i postanowiłam wypróbować przepis na rybkę na parze z książeczki "Kuchnia tajska" z serii "Z kuchennej półeczki". Ja oczywiście nie mogłam jej jeść, ale rodzinie bardzo smakowała, a ja im wierzę na słowo ;)




ŻÓŁTE FILETY RYBNE PO TAJSKU (NA PARZE) 
(przepis dla 4 osób) 

  • 500 g filetów rybnych, 
  • 1 małe chili, 
  • 1 mała cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 2 gałązki świeżej kolendry, 
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry, 
  • ½ łyżeczki kurkumy, 
  • ½ łyżeczki pieprzu, 
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego (nie miałam, zastąpiłam jasnym sosem sojowym), 
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego, 
  • 1 jajko, 
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej 


Mrożone filety rozmrozić, ze świeżych usunąć skórę. Poprzecinać je na skos, tworząc długie, grube na 2 cm paski. 
Chili bez pestek, czosnek, świeżą kolendrę i ziarenka kolendry rozetrzeć w moździerzu na gładką pastę, dodać kurkumę, pieprz, sos rybny (sojowy), mleko kokosowe i ubite jajko i wszystko razem wymieszać. Można też po prostu te składniki razem zmiksować w blenderze :) 
Kawałki ryby zamoczyć dokładnie w tej "miksturze", następnie obtoczyć w mące ryżowej. Gotować na parze 12-15 minut. 

Rybę podawać z dodatkowym sosem sojowym, z ryżem i podsmażoną na patelni chińską mieszanką warzywną lub inną sałatką :)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Bardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go na konkurs na www.kpryba.pl

    OdpowiedzUsuń