Obsługiwane przez usługę Blogger.

Udka kurczaka z żurawiną

By 13:38 ,

Mam koleżankę, która mięso, owszem, lubi, ale pod jednym warunkiem: że nie przypomina ono anatomicznie części ciała, z której pochodzi. Czyli na przykład kotlet mielony – może być, kiełbaska – proszę bardzo, potrawka albo gulasz – jak najbardziej. Ale skrzydełka albo udka? Nigdy w życiu ;)

Pierwsze udka upiekłam kilka lat temu, zostając sama na pastwę losu z surowymi kurakowymi nogami i, dzięki Bogu, Internetem. Znalazłam tam przepis, w którym mięso nacierało się marynatą zrobioną z ogromnej ilości przypraw roztartych w moździerzu z czosnkiem i oliwy. Przepis mało wymyślny, ale rewelacyjny, udka wychodzą jak marzenie. Ale ile można jeść nogi na ten sam sposób?
W końcu zachciało mi się odmiany...







UDKA KURCZAKA Z ŻURAWINĄ

  • 6 udek kurczaka (górne części),
  • niecały słoik żurawiny do mięs,
  • 1 średnie, kwaskowate jabłko,
  • garść rodzynek,
  • przyprawa curry,
  • przyprawa do kurczaka,
  • pieprz, sól,
  • oliwa

Udka natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, posmarować oliwą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30-35 minut.
Żurawinę połączyć z rodzynkami oraz obranymi i startymi jabłkami, doprawić curry, wyłożyć na podpieczone udka i piec jeszcze przez 20-25 minut. Gdyby żurawina za bardzo wysychała, podlać ją tym, co wytopiło się z kurczaka ;)



 


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. a co najbardziej pasuje do tych udek: ziemniaki, kasza, a może ryż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam, że ja jadłam je z ziemniakami. Bardzo fajna byłaby kaszka kuskus. Ryż też ewentualnie.
      Kasza jęczmienna/gryczana na pewno nie :)

      Usuń
  2. Pycha przepis! :)

    OdpowiedzUsuń