Obsługiwane przez usługę Blogger.

Muffiny razy dwa

By 13:13 , , ,

Zaszalałam w tym roku. Na święta przygotowałam aż 4 nowe wypieki, których nigdy wcześniej nie robiłam. Trochę ryzykowałam – w końcu nigdy nic nie wiadomo, zwłaszcza znając moje "szczęście". Trochę się nastresowałam – cały czas miałam wrażenie, że robię coś nie tak.

Makowca i keksa jeszcze nie rozkroiłam, nie wiem co czai się w środku i nie jestem pewna, czy się udało ;) ale muffinki na pewno. I to w dwóch świątecznych wersjach. Pierwsze – piernikowe, według przepisu vanilla4. Drugie, bananowe, z przepisu Ani, tyle że nadziewane... masą makową :) Warto je zrobić przy okazji pieczenia innych ciast z makiem.

Oba rodzaje muffinek są inne, oba pyszne. Chociaż piernikowe ładniej wyglądają, bo w bananowych przesadziłam z ilością ciasta pakowanego do foremek i wyszły mi muffino-grzybki.

Z każdego przepisu wychodzi po 15 niezbyt dużych muffinek. 


muffiny piernikowe

MUFFINY PIERNIKOWE 
  • 2,5 szklanki mąki, 
  • pół kostki masła, 
  • 2 jajka, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki cukru (dałam brązowy), 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 2-3 łyżki miodu, 
  • 1 łyżka przyprawy do pierników, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1-2 łyżeczki kakao (opcjonalnie), 
  • garść rodzynek, 
  • 50 g posiekanych migdałów, 
  • szczypta soli 

W rondlu roztopić masło, dodać do niego miód i mieszać, aż się rozpuści. Dodać jajka roztrzepane z mlekiem.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami, solą i cukrem. Dla lepszego koloru można dodać trochę kakao (ja dodałam). Wsypujemy rodzynki i posiekane migdały.
Składniki mokre z rondelka przelewamy do suchych w misce i wymieszać łyżką do ich połączenia się.
Foremki do muffin natłuścić albo wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem. Piec w temp. 180 stopni przez 20-25 minut, aż wbity w muffinkę patyczek będzie suchy.

Ostudzone muffiny można polać polewą czekoladową.



muffiny bananowe z makiem

MUFFINY BANANOWE Z MAKIEM
  • 275 g mąki, 
  • 170 g cukru, 
  • 1 jajko, 
  • 150 g maślanki, 
  • 1 duży, dojrzały banan, 
  • 75 g oleju, 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/4 łyżeczki sody, 
  • szczypta soli, 
  • 100 g masy makowej z puszki (z puszki lub domowej roboty)

W jednej misce połączyć ze sobą jajko, maślankę i olej. W drugiej wymieszać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połączyć składniki suche i mokre, dodając rozgniecionego widelcem banana. Wymieszać wszystko łyżką.
Foremki do muffin natłuścić albo wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do ok. 1/3 wysokości. Następnie do każdej włożyć po łyżeczce masy makowej i zakryć warstwą ciasta.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Ostudzone muffiny można polać lukrem lub inną białą polewą.


muffiny bananowe z makiem


A wszystkim, którzy tu zaglądnęli, przypadkowo bądź celowo, życzę radosnych i pełnych magii Świąt Bożego Narodzenia :)

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze