Muffiny razy dwa
Zaszalałam w tym roku. Na święta przygotowałam aż 4 nowe wypieki, których nigdy wcześniej nie robiłam. Trochę ryzykowałam – w końcu nigdy nic nie wiadomo, zwłaszcza znając moje "szczęście". Trochę się nastresowałam – cały czas miałam wrażenie, że robię coś nie tak.
Makowca i keksa jeszcze nie rozkroiłam, nie wiem co czai się w środku i nie jestem pewna, czy się udało ;) ale muffinki na pewno. I to w dwóch świątecznych wersjach. Pierwsze – piernikowe, według przepisu vanilla4. Drugie, bananowe, z przepisu Ani, tyle że nadziewane... masą makową :) Warto je zrobić przy okazji pieczenia innych ciast z makiem.
Oba rodzaje muffinek są inne, oba pyszne. Chociaż piernikowe ładniej wyglądają, bo w bananowych przesadziłam z ilością ciasta pakowanego do foremek i wyszły mi muffino-grzybki.
Z każdego przepisu wychodzi po 15 niezbyt dużych muffinek.
muffiny piernikowe |
- 2,5 szklanki mąki,
- pół kostki masła,
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru (dałam brązowy),
- 1 szklanka mleka,
- 2-3 łyżki miodu,
- 1 łyżka przyprawy do pierników,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1-2 łyżeczki kakao (opcjonalnie),
- garść rodzynek,
- 50 g posiekanych migdałów,
- szczypta soli
W rondlu roztopić masło, dodać do niego miód i mieszać, aż się rozpuści. Dodać jajka roztrzepane z mlekiem.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami, solą i cukrem. Dla lepszego koloru można dodać trochę kakao (ja dodałam). Wsypujemy rodzynki i posiekane migdały.
Składniki mokre z rondelka przelewamy do suchych w misce i wymieszać łyżką do ich połączenia się.
Foremki do muffin natłuścić albo wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem. Piec w temp. 180 stopni przez 20-25 minut, aż wbity w muffinkę patyczek będzie suchy.
Ostudzone muffiny można polać polewą czekoladową.
muffiny bananowe z makiem |
MUFFINY BANANOWE Z MAKIEM
- 275 g mąki,
- 170 g cukru,
- 1 jajko,
- 150 g maślanki,
- 1 duży, dojrzały banan,
- 75 g oleju,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 100 g masy makowej z puszki (z puszki lub domowej roboty)
W jednej misce połączyć ze sobą jajko, maślankę i olej. W drugiej wymieszać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połączyć składniki suche i mokre, dodając rozgniecionego widelcem banana. Wymieszać wszystko łyżką.
Foremki do muffin natłuścić albo wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do ok. 1/3 wysokości. Następnie do każdej włożyć po łyżeczce masy makowej i zakryć warstwą ciasta.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Ostudzone muffiny można polać lukrem lub inną białą polewą.
muffiny bananowe z makiem |
0 komentarze