Makowiec na biszkopcie
W przeddzień wigilii zostałam sama w domu, z puszką masy makowej w ręce i poleceniem upieczenia makowca. Problem tkwił w tym, że po pierwsze, nigdy nie piekłam makowca, a po drugie, wszystkie przepisy na to ciasto opierały się na sparzaniu suchego maku, żmudnym mieleniu go i dodawania określonej ilości ingrediencji. A ja mak miałam zapuszkowany - już zmielony, z miodem, z cukrem, z rodzynkami. Tak więc wszystko robiłam jakby na czuja.
Na szczęście "czuja" miałam dobrego – ciasto wyszło bardzo dobre :)
Dopisek: tego makowca piekłam już kilka razy, zarówno z użyciem gotowej masy makowej jak i suchego maku mielonego. Poniżej przedstawiam obie wersje.
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE (Z MASY MAKOWEJ W PUSZCE)
masa makowa:
- 1 puszka gotowej masy makowej,
- 5 jajek,
- 200g masła,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- ok. 150g posiekanych orzechów i/lub migdałów,
- 2-3 łyżki kaszy manny,
- aromat migdałowy,
- szczypta soli
ciasto biszkoptowe:
Masa makowa: 5 żółtek utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie zmiksować z masłem lub margaryną, masą makową z puszki, orzechami/migdałami, aromatem i kaszą manną. Z białek i szczypty soli ubić pianę i delikatnie wmieszać ją łyżką w masę makową. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 25 x 30 cm, ale polecam ciut większą) i piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.- 5 jajek,
- 3/4 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek oleju,
- szczypta soli
Upieczone ciasto wystudzić, następnie ostrożnie odwrócić do góry nogami i zdjąć blaszkę i papier (ciasto biszkoptowe powinno być na dole). Ciasto polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować (u mnie polewa kakaowa + biała)
WERSJA 2 - Z WYKORZYSTANIEM SUCHEGO MIELONEGO MAKU
masa makowa:
- 300g mielonego suchego maku,
- 400ml mleka,
- 200g masła,
- 200g miodu,
- 4 jajka,
- ok. 150g posiekanych orzechów i/lub migdałów,
- 2 łyżki kaszy manny,
- aromat migdałowy,
- szczypta soli
+ ciasto biszkoptowe jak w wersji 1 powyżej
Masa makowa: Mleko zagotować, wsypać mak, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszać, aż tłuszcz się rozpuści. Dodać miód, aromat migdałowy i kaszę mannę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać do maku i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z makiem. Na koniec dodać bakalie. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 25 x 30 cm) i piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
Dalej postępować jak w przepisie 1.
0 komentarze