Kawa kokosowa w 2 wersjach
Weekend upłynął mi pod znakiem kawy i wariacji na jej temat...
KAWA KOKOSOWA NA GORĄCO
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1/4 obj. filiżanki wrzątku,
1/4 obj. filiżanki mleka kokosowego (najlepiej light),
1/4 obj. filiżanki mleka,
1 łyżeczka cukru,
bita śmietana,
wiórki kokosowe
Kawę zalać gorącą wodą, dosłodzić, wymieszać. Mleko zagrzać razem z mlekiem kokosowym i dolać do filiżanki z kawą. Ozdobić bitą śmietaną i uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
KAWA KOKOSOWA MROŻONA
1/4 obj. szklanki mleka kokosowego (najlepiej light),
1/3 obj. szklanki mleka,
50 ml malibu lub likieru kokosowego,
kilka kostek lodu,
1-2 łyżeczki cukru,
bita śmietana,
wiórki kokosowe
Lód rozkruszyć i zmiksować razem z kawą, cukrem, likierem, mlekiem kokosowym i zwykłym mlekiem. Przelać do wysokiej szklanki, ozdobić bitą śmietaną i uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
Obydwa przepisy pakuję, oczywiście, w kawową akcję:
1 komentarze
muszę spróbować takiej kawki :)))
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com