Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cranberry Noel

By 13:02 , ,

I zaczęła się świąteczna gorączka ;) Pewnie jestem w mniejszości, ale uwielbiam tę przedświąteczną krzątaninę – wyciąganie choinkowych lampek i bombek, sprawdzanie ich stanu, kupowanie ozdób, szwędanie się po bożonarodzeniowym targowisku po Rynku Głównym, planowanie co upieczemy i w końcu – pieczenie. Choć moja mama zawsze gdera, że "ostatni raz piecze na święta", to wiem już, że to nieprawda. Po prostu nie wyobrażamy sobie świąt z kupionymi ciastami. Dziś w hipermarkecie poczęstowana zostałam kawałkiem sernika. Był puszysty i wilgotny, ale... zupełnie bez smaku! A poza tym... dla mnie każdy domowy wypiek ma w sobie jakby duszę, jest wyjątkowy, bo wiem, że w jego przygotowanie naprawdę zostało włożone serce.

Kilka tygodni temu zastanawiałam się, jakie ciasteczka upiekę na tegoroczne Boże Narodzenie. Zaglądałam na Wasze blogi, podpatrywałam i... od razu zakochałam się w kruchych ciasteczkach z żurawiną na blogu Bei. Zerknęłam także na oryginalny przepis Marthy Stewart, przetłumaczony przez dziunię na cincinie. I już wiedziałam, czym wypełnię moje puszki :)
Ciasteczka są pyszne, kruche, mają maślano-waniliowy aromat. I do tego tak cudnie wyglądają :)
Tak samo jak Bea, postanowiłam użyć pistacji.

Z tej ilości składników wychodzi ok. 30-35 ciasteczek. 


kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami

CRANBERRY NOEL
  • 250 g mąki,
  • 175 g miękkiego masła,
  • 75 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka mleka,
  • szczypta soli (jeśli używamy niesolonych orzechów),
  • 40 g posiekanej suszonej żurawiny,
  • 30 g posiekanych pistacji lub innych orzechów (np. pecan albo włoskich)
+ ewentualnie 1 białko do posmarowania boków ciastek,
+ ewentualnie 50 g posiekanych pistacji, płatków migdałowych lub wiórków kokosowych do obtoczenia boków.

Masło utrzeć na puch razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, solą i mlekiem. Dodać mąkę, wymieszać, wsypać pistacje i żurawinę i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, z każdej z nich uformować wałek o średnicy ok. 4-5 cm. Można posmarować ciasto białkiem i obtoczyć wałeczki w drobno posiekanych pistacjach, płatkach, wiórkach itp. (ja tego nie robiłam). Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut. Następnie pokroić na 5-7 mm plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem i piec ok. 12 minut w temp. 200 stopni, aż brzegi zaczną się lekko rumienić. Świeżo wyjęte z piekarnika ciastka są miękkie, w miarę stygnięcia robią się twarde i kruche. Wystudzić na kratce i przechowywać w hermetycznym pudełku.



PRZEPIS NA THERMOMIX
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pistacje, rozdrobnić 2 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego wsypać żurawinę, rozdrobnić 2 s/obr. 8. Przesypać do naczynia, w którym znajdują się pistacje.
Włożyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć miękkie masło, dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól i mleko, ubijać 3 min/obr. 3. Wyjąć motylek. 
Dodać mąkę, wymieszać 15 s/obr. 3. Dodać żurawinę i pistacje, wymieszać kolejne 5 s/obr. 3. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, przełożyć na blat.
Podzielić je na dwie części, z każdej z nich uformować wałek o średnicy ok. 4-5 cm. Można posmarować ciasto białkiem i obtoczyć wałeczki w drobno posiekanych pistacjach, płatkach, wiórkach itp. (ja tego nie robiłam). Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut. Następnie pokroić na 5-7 mm plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem i piec ok. 12 minut w temp. 200 stopni, aż brzegi zaczną się lekko rumienić. Świeżo wyjęte z piekarnika ciastka są miękkie, w miarę stygnięcia robią się twarde i kruche. Wystudzić na kratce i przechowywać w hermetycznym pudełku.


ciasteczka cranberry noel

ciasteczka z żurawiną i pistacjami

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze