Obsługiwane przez usługę Blogger.

Indyjska zupa pomidorowa

By 11:29 , ,

Niepozorną zupę pomidorową można przygotować na wiele sposobów. Jeśli lubicie indyjskie klimaty, koniecznie powinniście wypróbować tę wersję - niesamowicie aromatyczną i rozgrzewającą, idealną na nadchodzące chłodne jesienne dni.


zupa pomidorowa w stylu indyjskim


INDYJSKA ZUPA POMIDOROWA
(przepis na 4 porcje)

  • 800 g pomidorów,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
  • sól i pieprz,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • ok. 1,5 szklanki wody,
  • 1 płaska łyżeczka nasion kuminu,
  • 1/4 łyżeczki asafetydy*,
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry,
  • grzanki do podania

Pomidory pokroić na kawałki, wraz ze skórą. Łodygę selera i obraną marchew pokroić na 1 cm plastry. 
W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać imbir i smażyć ok. 30 sekund, aż zacznie się lekko rumienić. Dodać marchewkę i seler, całość smażyć na niedużym ogniu ok. 3 minuty, mieszając. Dodać pomidory, dusić ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory rozpadną się, a marchew i seler zmiękną. Zdjąć z ognia, następnie całość starannie zmiksować na gładkie puree. Dodać tyle wody, aby zupa miała odpowiednią konsystencję. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Osobno, na małej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać kumin i asafetydę. Gdy nasionka kuminu zaczną 'strzelać', dodać posiekaną kolendrę i smażyć jeszcze minutę. Całość przełożyć do zupy pomidorowej i dokładnie wymieszać. 

Podawać z grzankami.


* Asafetyda to przyprawa dość często wykorzystywana w kuchni indyjskiej. Jej charakterystyczny, intensywny zapach przypomina nieco cebulę i czosnek, dlatego używają ją szczególnie osoby, które ze względów religijnych (lub zdrowotnych) nie mogą spożywać powyższych warzyw. W Polsce można zakupić ją w sklepach z kuchniami świata lub sklepach internetowych.


(źródło: Manjula's Kitchen, z moimi drobnymi zmianami)


indyjska zupa pomidorowa

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. W wersji indyjskiej jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadlam takiej ale musi byc pyszna bo kuchnie indyjska uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Asefetyda posiada gwiazdkę ,coś miało być o niej jeszcze napisane?😉 Co to jest za składnik?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje roztargnienie ;) już dopisałam przypis o tej przyprawie :)

      Usuń
    2. Dziękuję 🙂

      Usuń
  4. Z kuchni indiańskiej nie jadłam żadnych potraw

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć pomidorów z puszki?

    OdpowiedzUsuń