Obsługiwane przez usługę Blogger.

Udka kacze duszone w cebuli z glazurą z powideł

By 08:35 ,

To drugi przepis, jaki wypróbowałam, pochodzący z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy" rozdawanej bodajże 2 (3?) lata temu w Lidlu. Jesienią, korzystając z sezonu grzybowego, upichciłam pyszne pęczotto z kurkami i oscypkiem. Tym razem postawiłam na coś idealnego na zimową aurę :)

Uda kacze duszone w cebuli przygotowałam na niedzielny obiad. Mimo dość prostych składników, danie jest pyszne i pełne smaków. Kaczka jest mięsem, które doskonale nadaje się na wszelkie świąteczne i uroczyste okazje. 

Duszonej cebuli jest w tej potrawie bardzo dużo - jeśli zostaną Wam jakieś resztki, w żadnym wypadku jej nie wyrzucajcie. To znakomite smarowidło na chleb!

udka kacze duszone w cebuli


UDKA KACZE DUSZONE W CEBULI Z GLAZURĄ Z POWIDEŁ
(przepis na 4 porcje)
  • 4 uda kacze,
  • sól i pieprz,
  • 6 cebul średniej wielkości,
  • 6-8 suszonych śliwek,
  • 4 goździki,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 50 g słoniny,
  • 70 ml miodu pitnego*,
  • 1 limonka (lub 1/2 cytryny),
  • 1 kromka ciemnego razowego chleba


glazura z powideł:
  • 100 g powideł śliwkowych,
  • 3 goździki,
  • szczypta cynamonu,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 50 g bardzo zimnego masła

Uda kacze umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i za pomocą małego, ostrego noża wytrybować, czyli usunąć kość udową, zostawiając pałkę. Oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Mięso na udzie owinąć skórą i spiąć wykałaczkami, aby zachować ładny kształt podczas duszenia. Tak przygotowane uda położyć na chłodnej patelni i stopniowo podgrzewać, a kiedy wytopi się odpowiednia ilość tłuszczu, obsmażyć je z każdej strony na złocisty kolor. 
W tym czasie cebule pokroić w piórka, suszone śliwki w paski, a słoninę w drobną kostkę. 
W dużym rondlu o grubym dnie (lub w głębokiej patelni) usmażyć słoninę, aż wytopi się tłuszcz i powstaną skwarki.
Obsmażone udka kacze przełożyć do rondla ze słoniną, a na wytopiony kaczy tłuszcz wrzucić cebulę, dodać śliwki, goździki, ziele angielskie i liście laurowe (ja dodałam także nieco tłuszczu wytopionego ze słoniny). Smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż cebula będzie miękka i nabierze złocistego koloru. Wówczas przełożyć ją na udka kacze znajdujące się w rondlu. Pozostałości na patelni po smażeniu zalać miodem pitnym i przelać do garnka z kaczką, skropić sokiem z limonki (lub cytryny), dorzucić pokrojony w kosteczkę chleb razowy i podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 1,5-2 godziny. Od czasu do czasu delikatnie przemieszać zawartość patelni, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

Glazura z powideł: W niedużym rondelku podgrzać powidła razem z goździkami i cynamonem, zalać winem i gotować na małym ogniu, aż płyn zredukuje się do połowy objętości i powstanie gęsty sos. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i dokładnie wymieszać trzepaczką.

Udka podawać z duszoną cebulą i glazurą z powideł.


* Ja nie miałam miodu pitnego, więc patelnię zalałam 70 ml wody i dodałam 1 łyżeczkę miodu.


udka kacze duszone w cebuli

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze